Nödrop från näringslivet: Mer pengar nu – annars kommer många slås ut

Corona Coronaviruset Korttidspermittering
Nödrop från näringslivet: Mer pengar nu – annars kommer många slås ut

Jan Olof Jacke, Svenskt Näringsliv, Per Bolund, och Erik Sjölander, näringspolitisk talesperson på Småföretagarnas riksförbund.

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Flera företagarorganisationer slår nu larm – och finansmarknadsminister Per Bolund flaggar för nya insatser.

“Det finns beredskap för att rätta till sådant som inte blev bra i krisstöden till företag”, säger han till nyhetsbyrån TT.

Läget bland Sverige entreprenörer blir allt mer desperat för varje dag som går. Särskilt akut är läget bland småföretagarna – det vittnar flera representanter för näringslivsorganisationer som nyhetsbyrån TT talat med. De pekar på att de stöden som regeringen hittills aviserat är för små, krångliga och kommer för sent.

“Andra länder har förstått att småföretagen har små marginaler och har sagt "ni får förskott så löser vi det senare". Men de system som presenterats här är anpassade till stora företag”, säger Erik Sjölander, näringspolitisk talesperson på Småföretagarnas riksförbund.

Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv, är också starkt oroad:

“Det måste komma mer. Och det är enormt viktigt att förstärka korttidspermitteringen”, säger han och efterlyser möjligheten att ta bort hela lönekostnaden för anställda.

Erik Sjölander varnar för att åtgärderna som föreslagits kommer för sent och han vill se mer stöd och mindre krångel:

“När krisen är över kommer vi annars bara att ha kvar en bråkdel av de småföretag vi hade före. Pengar behövs nu, inte om en månad”.

Finansmarknadsminister Per Bolund har viss förståelse för kritiken som framförs:

“Det har varit väldigt bråttom att ta fram dem. När de sedan når användarna kan man behöva skruva i någon del”, säger Bolund till TT.

Läs allt om regeringens krispaket i vår guide här.

Läs fler artiklar
LÄS MER