Andreas Wallström: Ge varje arbetsför svensk 10.000 kr i månaden

Corona
Andreas Wallström: Ge varje arbetsför svensk 10.000 kr i månaden

Foto: Fredrik Sandberg/Isabell Höjman/TT

Towe Boström

Reporter

”När coronan är borta skulle alla kunna gå ut stadda vid kassa”.

10.000 kronor i månaden. Det är vad Andreas Wallström, tillförordnad chefsekonom på Swedbank, tycker att varje arbetsför person ska få i syfte att kickstarta ekonomin efter coronakrisen. Det rapporterar Dagens Nyheter.

Andreas Wallström konstaterar att regeringen jobbar aktivt med stöd – men att det inte täcker allt. 

"Och ju större det här blir, ju mer komplext blir det och desto starkare blir argumentet att gå ut med ett allmänt stöd”, säger Andreas Wallström i intervjun med DN.

Enligt Andreas Wallströms beräkningar skulle stödet beröra fem miljoner invånare och uppgå till 50 miljarder kronor i månaden. Han menar att Sveriges starka finansiella situation bäddar för större stimulanser och att initiativet skulle kunna sjösättas om någon månad. 

”När coronan är borta skulle alla kunna gå ut stadda vid kassa”.

Flera andra länder har använt sig av det som brukar kallas för helikopterpengar, där staten utfärdar mer pengar till medborgarna för att stimulera ekonomin. I det här svenska scenariot skulle det handla om att regeringen lånar pengar som läggs till statsskulden.

Susanne Spector, senior analytiker på Nordea, poängterar i sin tur att de svenska socialförsäkringssystemen minskar behovet av den här typen av åtgärder. Hon utesluter inget men är inne på ett annat spår; 

”Att jobba som Alliansen gjorde under finanskrisen 2008–09 med skattesänkningar riktade till låginkomsttagare tror jag ligger närmare till hands än cash", säger Susanne Spector till DN.

Läs fler artiklar
LÄS MER