De vill gasa sig genom krisen: “De som satsar nu blir vinnare”

Evolve Technology riskkapital startup
De vill gasa sig genom krisen: “De som satsar nu blir vinnare”

Amir Jorshari, medgrundare Evolve technology. Foto: Press

Johanna Ekström

Reporter

Evolve technology, som investerar i startups med "sweat equity", tycker sig ha hittat en lucka i corona-krisen.
“Det är en perfekt marknad för vår affär”, säger vd och medgrundare Amir M. Jorshari.

Evolve Technology grundades i februari 2017 i Göteborg och är en hybrid mellan ett it-konsult- och ett investeringsbolag. Bolaget var lönsamt från start och omsätter nu 70 miljoner kronor. 

“Jag startade mitt första IT-konsultbolag, Layer 10, 2011. Vi hade en fantastisk tillväxt och gick till 50 anställda på fem år. Men efter fem år började jag fundera på vad som var nästa steg. Vi var duktiga, men det vi gjorde var inte så unikt”, säger Amir M. Jorshari.

Så han lämnade för att istället starta upp den nya verksamheten. Istället för att investera pengar går bolaget in i startups med så kallad sweat equity, eller humankapital, mot en andel i bolaget. Den delen är idag 25 procent av bolaget.  

“När startups vill skala kan vi gå in med ett helt team och hjälpa till med mjukvaruutvecklingen, mot andelar i bolaget. Den modellen saknas i konsultbranschen där det är timdebitering som gäller. På det här sättet blir affärsvärdet mer tydligt, man delar på risken och ror mot samma mål”, säger han. 

Fler startups hör av sig

I nuläget har bolaget gått in i fyra startups, bland annat digitala vårdtjänsten Knodd som riktar sig mot småbarnsföräldrar, gravidappen Baby Journey, och medtech-bolaget Eyescanner.

Det är också här som bolaget nu ser potential. När många startups ser kassan sina, samtidigt som affärsänglarna avvaktar med investeringar i corona-krisens spår, så märker Evolve av en ökad efterfrågan.

“Just nu sitter vi i dialoger med ett flertal olika startups. Vi förväntar oss att det kommer öka en del i år. När det här hände så såg vi en möjlighet att gasa och hjälpa fler företag, det är en långsiktig investering”, säger Natasha Diba, sälj- och rekryteringsansvarig på Evolve. 

"Vändningen blir en katapult"

Hittills har 2020 gått "väldigt bra" för bolaget, en trend Amir M. Jorshari hoppas ska fortsätta.

"Men man ska inte vara naiv, vi ser ju redan den ekonomiska påverkan i samhället. Men jag tycker man ser nu att både den svenska regeringen, och regeringar internationellt, har lärt sig från den senaste ekonomiska krisen”, säger Amir M. Jorshari och fortsätter:

“Det är så klart svårt att säga 100 procent säkert, men när det här har lagt sig tror jag att vi snarare kommer få en skjuts. När vändningen kommer blir det som en katapult, de som vågar satsa idag blir vinnarna och de som istället bromsat får svårare att ställa om och växla upp”.

Läs mer

Stepler hade (nästan) säkrat finansieringen – då kom corona

Gotoga-grundarna gjorde upp i domstol – tvist om utebliven ersättning: “Intern konflikt”

Johan Brenner och Sophia Bendz: Så hittar du superentreprenörerna innan alla andra

Läs fler artiklar
LÄS MER