Tillväxtverkets varning: Hela systemet kan krascha

Ekonomi & skatt Corona Korttidspermittering
Tillväxtverkets varning: Hela systemet kan krascha

Foto: Press/istockphoto

Johanna Ekström

Reporter

Myndigheten varnar för att systemet kan bli överbelastat när möjligheten att ansöka om korttidspermittering öppnas upp nästa vecka.

Den 7 april börjar nya lagen om korttidspermitteringar gälla. Det är också då Tillväxtverket öppnar upp möjligheten att ansöka. 

Här kan du läsa Breakits guide till hur systemet med korttidspermitteringar fungerar och vem som kan ansöka. 

Nu varnar myndigheten för ett hårt tryck, och att systemet kan krascha, skriver Di.

”Vi vill inte gå ut med siffror, men vi förväntar oss ett stort söktryck. Vi snittar mellan 60.000 och 70.000 träffar per dag på den webbplats där vi har information om detta, och vi har drygt 1.000 samtal per dag med frågor från företag. Det ger en indikation om intresset”, säger Tim Brooks, avdelningschef hos Tillväxtverket med ansvar för permitteringsutbetalningarna till Di.

Tillväxtverket jobbar nu med att få in hjälp i form av personal från andra myndigheter.  För att klara av trycket har man fått ett tillskott på 20 miljoner kronor av regeringen.

Uppmanar entreprenörer att vänta

Men för att inte it-systemet ska krascha uppmanar Tillväxtverket nu entreprenörer att vänta någon dag med att skicka in sin ansökan, så att inte alla kommer in samtidigt. 

Möjligheten för företag att korttidspermittera personal är en av de åtgärder som regeringen presenterat de senaste veckorna.

Den nya lagen, som väntas klubbas igenom av riksdagen den här veckan, går ut på att staten tar en del av kostnaden så att företag kan permittera personal istället för att varsla. 

Läs fler artiklar
LÄS MER