Sök

Minskat intresse för regeringens företagsakut

Ekonomi & skattCoronaCoronaviruset

Magdalena Andersson. Foto: TT

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

“Ju längre krisen pågår, desto mer sjunker det in att man nog inte kan betala tillbaka”.

I sitt tredje åtgärdspaket lanserade regeringen en företagsakut på 100 miljarder kronor. 

Pengar som små- och medelstora företag ska kunna låna mer förmånligt via bankerna och där staten står för 70 procent av risken.

Samtidigt visar en enkät från Svenskt Näringsliv som Dagens Industri tagit del av att intresset för lånen bland medlemmarna har minskat. 

Mellan den 16 och 27 mars dök andelen företag som uppgav att de planerar att använda sig av lånen från 17 till 9 procent. 

”Det är inte alls konstigt att man är väldigt tveksam till att skuldsätta företaget i det här läget. Ju längre man ser krisen fortgå, desto mer sjunker det in att man troligtvis inte kan betala tillbaka lånet”, säger Johan Kreicbergs, företagarekonom på Svenskt Näringsliv till Di.

Andra sätt att öka likviditeten

Experter som Di pratat med pekar på att det finns andra åtgärder som företagen kan ta till i det läget. Som att utnyttja förslagen om tillfälligt sänkt arbetsgivaravgift, hyresstöd och utökade periodiseringsmöjligheter. 

Enligt Américo Fernández, företagarekonom på SEB, gör osäkerheten i hur länge coronakrisen ska pågå skuldsättning mindre attraktivt för många företag. 

Andra sätt att öka likviditeten är enligt honom att ansöka om amorteringsfritt, föra dialoger med leverantörer om förlängda betaltider och att tillfälligt pausa tjänstepensionsinbetalningarna. 

”Det förbättrar likviditeten, men kräver tydlig transparens gentemot företagets anställda. Det gäller att förklara för medarbetarna vad konsekvenserna blir av en premiefri period”, säger han till Di. 

För allt om statens krispaket till entreprenörer – läs här 

Läs mer