Över 40 miljarder upp i rök - nu rasar värdet på hans startup

Dropbox
Över 40 miljarder upp i rök - nu rasar värdet på hans startup

Dropbox medgrundare och vd Drew Houston. Foto: Flickr/JD Lasica

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Här är nästa hajpade techbolag som investerarna sätter i frysboxen.

Från 80 miljarder kronor till 40 miljarder kronor på knappa två år - Dropbox och dess vd och medgrundare Drew Houston har minst sagt haft en skakig resa.

Molntjänsten har över 300 miljoner användare i 200 länder men förlusterna är också gigantiska. Visserligen finns det medieuppgifter om att bolaget under 2014 hade intäkter på dryga 3 miljarder kronor men affärssajten Business Insider uppskattade i höstas att bolaget brände hisnande 4 miljarder per år. Nu har flera av Dropboxs investerare också drabbats av stora skälvan.

Den initierade techsajten The Information (betalvägg) avslöjar nu att fondförvaltaren T. Rowe Price skrivit ner värdet på sina aktier i Dropbox med över 50 procent. T. Rowe Price investerade i Dropbox till en värdering på 10 miljarder dollar 2014 men vågar nu alltså inte sätta ett högre värde än 5 miljarder dollar i den egna bokföringen.

Bakom den kraftiga nedvärderingen ligger Dropbox oförmåga att hitta en hållbar affärsmodell. Nyligen bytte bolaget fokus från konsumentmarknaden till företagsmarknaden i ett försök att öka intäkterna. Resultatet av den strategiförändringen är fortfarande oklart.

Dropbox är det senaste exemplet på hajpade amerikanska techbolag som värderats ned kraftigt. I Sverige har vi fortfarande inte sett trenden lika tydligt men så sent som förra veckan rapporterade vi på Breakit om 3D grafik-bolaget Goo Technologies, med huvudkontor i Stockholm, där värderingen gått från 85 miljoner kronor till 25 miljoner kronor.

Läs fler artiklar
LÄS MER