Har Iphone nått toppen? Nu fruktar analytiker ett bakslag

Breakit - Har Iphone nått toppen? Nu fruktar analytiker ett bakslag

Tim Cook, vd Apple. FOTO: TT/AP/Richard Drew

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

På tisdagen ska den amerikanska techjätten Apple komma med besked om framtiden - som kan leda till rynkade pannor på Wall Street.

På tisdagskvällen svensk tid offentliggör Apple sin kvartalsrapport. Allt tyder på att bolaget då kommer att slå alla tiders vinstrekord bland amerikanska bolag. Nettovinsten väntas hamna på svindlande 18,2 miljarder dollar eller motsvarande 155 miljarder kronor.

Men det är ändå inte den siffran som aktiemarknaden kommer att fokusera på. I stället riktas strålkastarljuset mot hur många smarta mobiltelefoner av märket Iphone som vdn Tim Cook och hans medarbetare lyckats sälja under kvartalet.

Bland analytikerna har det de senaste veckorna spridit sig en oro för att Apple har passerat sin topp var det gäller försäljningen av mobiltelefoner. Visserligen väntas försäljningen det senaste kvartalet öka marginellt jämfört med samma period förra året då Apple sålde 74,5 miljoner telefoner. 

Men räknat på helåret 2016 tror en majoritet av de analytiker som följer bolaget att försäljningen ska bli lägre jämfört med 2015. Tungviktaren Deutsche Banks analytiker Sherri Scribner spår exempelvis att den totala försäljningen av smarta telefoner ska sjunka med 4 procent till 222 miljoner telefoner.

En annan Apple-analytiker, Ben Bajarin på Creative Strategies, konstaterar i en kommentar till Financial Times:

”Ska du lita på vad de flesta analytiker tror just nu så har iPhone-försäljningen  redan peakat”.

På tisdagskvällen får vi svaret - vi på Breakit rapporterar så klart direkt när nyheten är rapporten är ute.

Läs fler artiklar
LÄS MER