Stockholm Makerspace hjälper vården med skyddsutrustning

Coronaviruset
Stockholm Makerspace hjälper vården med skyddsutrustning

Foto: privat

Caroline Englund

Reporter

Den ideella föreningen Stockholm Makerspace samlar 3D-skrivare för att hjälpa vården med skyddsutrustning. ”Behovet verkar vara sinnessjukt stort", säger initiativtagaren Teeo Paakki till Breakit.

I vanliga fall fungerar Stockholm Makerspace som ett digitalt forum och en plats för kreatörer av olika slag. Föreningen har en 300 kvadratmeter stor lokal i centrala Stockholm dit medlemmarna kan komma för att skapa. I lokalen finns alltifrån 3D-printrar, elektronik-utrustning, laserskärare och svets till dedikerade rum för spraymålning, bioteknik, sömnad, trä och metall. 

Men just nu har föreningen skiftat fokus. Sedan i torsdags fyller de en lokal med 3D-skrivare som dag och natt tillverkar skyddsutrustning till vården. 

Initiativet togs av Theeo Paakki som är medlem i Makerspace styrelse.

”Jag såg att en annan styrelsemedlem, Erik Cederberg, som jobbar på 3D-verkstan, hade börjat tillverka visir som man kan använda som skyddsutrustning i vården och tänkte att vi skulle kunna hjälpas åt att producera ännu mer”, säger han till Breakit. 

Theeo Paakki efterlyste 3D-skrivare och overheadfilm – som visiren tillverkas av – på sociala medier och sedan dess har material strömmat in till Makerspace lokal.

”Nu har vi ungefär 30 3D-skrivare och vi är runt 15 personer som jobbar dag och natt med att tillverka utrustningen. Just nu har vi en produktionstakt på 1000 visir per dygn”, säger Theeo Paakki men tillägger att föreningen fortfarande har plats för fler 3D-skrivare.

”Behovet verkar vara sinnessjukt stort”, säger han.

När utrustningen är klar ska den levereras till vården. Föreningen har kontakt med Stockholms stad och har redan levererat ett antal visir till Danderyds sjukhus.

”Jag tillhör inte själv någon riskgrupp men det är alla människor runt om som man tänker på och man ser ju vad som händer i Italien. Kan man på något sätt vara med och bidra i det här så känns det bra”, säger Theeo Paakki till Breakit.

Läs fler artiklar
LÄS MER