Jag är Sveriges fegaste entreprenör – det kan bli Breakits räddning (hoppas jag)

Lundells vecka
Jag är Sveriges fegaste entreprenör – det kan bli Breakits räddning (hoppas jag)

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Breakits Stefan Lundell ifrågasätter om han har vad som krävs och tvivlet växer för varje dag som går.

Gång på gång har det slagit mig de senaste dagarna – jag kanske helt enkelt inte har det i mig?

Som när superentreprenören Jarno Vanhatapio med sin brinnande energi berättar för mig att han befunnit sig i stabsläge som entreprenör – i 16 år.

Eller när vår vd Camilla Björkman som ett frustande lok drar fram nya affärsidéer för att parera krisens följder på vår befintliga verksamhet.

Och Patrik Arnesson på Forza football säger att han aldrig haft roligare på jobbet – samtidigt som försäljningen rasat med 99 procent.

Det är då jag på allvar ifrågasätter om det här med entreprenörskap är något för mig. Är jag verkligen en entreprenör. På riktigt?

När de riktiga entreprenörerna steppar upp och ser möjligheter då blir jag istället försiktig, ja på gränsen till paralyserad. Ska vi verkligen satsa oss ur krisen? Är det inte bättre att ta det lite lugnt nu, börja fundera på en reträtt?

Ja, kanske hade ändå min gamla chef Peter Fellman rätt den där dagen för dryga fem år sedan då jag sa upp mig från mitt trygga och välbetalda jobb på Dagens industri.

“Du har förälskat dig i idén att bli en entreprenör. Du ser inte klart nu. Men det kommer du göra en dag och ångra dig”.

Ja, jag minns ärligt talat inte exakt hur den gode Peter Fellman uttryckte sig men innebörden gick inte att ta miste på – jag var och skulle förbli en tjänsteman. Entreprenörsdrömmen var inget annat än just en dröm.

Men fortfarande vill jag inte släppa drömmen. Kanske är jag bara en ovanligt feg entreprenör?

Jag funderar på det efter att i början av veckan haft ett långt samtal med en entreprenör på ett mindre techbolag. Han berättade då att han i januari lånat pengar av en vän och samtidigt tagit ett blancolån för att “brygga finansieringen” i sitt bolag där han varje månad förlorar stora pengar. Nu har han tack och lov fått in mer långsiktig finansiering.

Jag kan erkänna direkt – jag hade aldrig vågat ta en sådan risk med min egen privatekonomi. 

Men kanske är min feghet ett vinnande recept i dessa kristider? Idag är jag otroligt tacksam för att vi redan sommaren 2018 passade på att göra en rätt stor nyemission (med våra mått mätt) trots att vi egentligen inte hade något akut behov av pengar. 

Som vanligt kan det handla om en efterhandskonstruktion från min sida – men jag tror faktiskt att det var jag som drev igenom beslutet om en nyemission.

Med de pengarna på banken vågar jag som en av Sveriges fegaste entreprenörer köra vidare ytterligare ett tag i corona-krisen.

Trevlig helg!

Ps. Vill du hjälpa till att stärka Breakits likviditet ytterligare i dessa galna tider? Signa upp dig på ett premium-abonnemang här. Just nu halva priset!

Läs fler artiklar
LÄS MER