Miljardregn väntar för svenska startups - rekordstora fonder i år

Breakit - Miljardregn väntar för svenska startups - rekordstora fonder i år

Entreprenörerna på SUP46 och andra svenska tech-företagare är eftertraktade. FOTO: SUP46

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Över 20 miljarder kronor har hittills pumpats in i fonder som ska investeras i Sverige och övriga Europa, enligt kartläggning.

Det är DI Digital som sammanställt de nya fonderna som har eller är på väg att ta in kapital. Totalt handlar det alltså om över 20 miljarder kronor. De största fonderna är:

# Skype-grundarens riskkapitalbolag Atomico. Breakit avslöjade förra veckan att Atomico fått in 3 miljarder till sin nya fond och att målet var att få in ytterligare 7 miljarder kronor.

# EQT väntas ta in runt 5 miljarder kronor, enligt Breakit och DI Digitals källor.

# Tyska Rocket Internet, där familjen Stenbecks investmentbolag Kinnevik är största ägare, aviserade nyligen att de ska ta in 3,6 miljarder kronor i sin nya fond.

# Enligt DI Digital har Kreos Capital, som har representation i Stockholm, nyligen plockat in 3,7 miljarder kronor.

# Creandums partner Staffan Helgesson bekräftar för DI Digital att de är på gång med en fond på över 1,3 miljarder kronor.

# Slutligen ska Verdane, som investerar på de nordiska marknader, ta in uppemot 3 miljarder kronor, enligt DI Digital.

Alla miljarderna kommer givetvis inte hamna i bara svenska techbolag. Men utgångsläget att tackla den finansiella oron, som skakat om världens börser under början av året, är ändå bättre jämfört med många andra marknader. Tack vare att dessa jättefonder kommer att fokusera sina investeringar till en icke oväsentlig del på Sverige så kommer de att fungera som en positiv kraft för den svenska startup-industrin.

Vi på Breakit hade ett fördjupande resonemang om hur börsoron påverkar techbolagen i vår senaste podcast. Lyssna direkt på den här om du vill veta mer.

Läs fler artiklar
LÄS MER