Besked från Skatteverket idag – entreprenörer kan andas ut

Skatter Corona Coronaviruset
Besked från Skatteverket idag – entreprenörer kan andas ut

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

“Sveriges företagare får genom detta ett välbehövligt andrum”, säger skatteexperten Patrick Krassén, på organisationen Företagarna, om dagens beslut.

En del av regeringens stöd till Sveriges entreprenörer innebär att företag kan få anstånd med skatteinbetalningar. Förslaget innebär att entreprenören kan skjuta upp betalningar av arbetsgivaravgifter, preliminärskatt för lön samt moms (observera att denna åtgärd inte handlar om de slopade arbetsgivaravgifterna – det är en annan åtgärd som vi beskriver här).

Men hittills har många utsatta entreprenörer tvekat att utnyttja möjligheten att skjuta upp skatten och därmed förbättra likviditeten i detta finansiellt extremt pressade läge.

En orsak till att entreprenörerna tvekat är de oklarheterna som gällt kring det så kallade skatterättsliga företrädaransvaret. Enligt lagen har man som entreprenör detta företrädaransvar och det innebär att man vid en konkurs riskerar att bli personligt betalningsansvarig för skatteskulderna.

Generös tolkning av lagstiftningen

Men på torsdagen gick Skatteverket ut med information på sin hemsida där de flaggar för att de kommer ha en generös tolkning av denna lagstiftning för de entreprenörer som söker anstånd.

I meddelandet står att “Skatteverket kommer inte ansöka om företrädaransvar enligt bestämmelserna (i 59 kapitlet 12-21 paragraferna i skatteförfarandelagen) för skatter och avgifter som omfattas av anstånd” (här kan du läsa hela uttalandet).

Beskedet tas emot med glädje från organisationen Företagarna. Deras skattepolitiske expert Patrick Krassén säger:

“Genom dagens beslut från Skatteverket ges Sveriges företagare ett lugnande besked, i den monumentala kris vi är uppe i. Reglerna om företrädaransvar har kritiserats under lång tid, och en statlig utredning ser för närvarande över dem. Det är dock mycket välkommet att Skatteverket skyndsamt har kunnat fatta beslut om denna ”paus” i tillämpningen av reglerna”. 

Han fortsätter:

“Det är en mycket glädjande nyhet. Sveriges företagare får genom detta ett välbehövligt andrum och vet att plötsliga skatteskulder på grund av krisen inte kommer leda till att man behöver gå från hus och hem”.

Vill du veta mer om de stödpaket som regeringen har lagt fram? Vi har samlat allt om dem här.

Läs fler artiklar
LÄS MER