De skulle spara en halv miljon på stödet – vill ge det vidare: “Inte till för att boosta oss”

Modular FinanceCoronaviruset

Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Hoppas kunna bidra till en enklare situation för företag som drabbas hårdare av krisen.

Regeringen och deras samarbetspartier presenterade igår ett åtgärdspaket som ska göra coronakrisen lite enklare för Sveriges mindre företagare. En av de stora nyheterna i förslaget var sänkta arbetsgivaravgifter under en fyramånadersperiod (allt som presenterades hittar ni här).

Ett stöd som skulle kunna hjälpa många företag som befinner sig i en svår situation på grund av minskade intäkter. 

Vill kunna hjälpa andra

Samtidigt väckte förslaget en tanke hos Petter Hedborg, vd och medgrundare på Modular Finance. Var de verkligen i så stort behov av stödet, som för dem skulle uppgå till cirka 424.000 kronor? Eller skulle de kunna göra något annat bra av pengarna? I ett inlägg på Twitter berättade han om planerna på att skänka vidare pengarna som de skulle tjäna på stödet.

“Det här paketet är en bra lösning för att rädda bolag som har det riktigt tufft. Men vi kände spontant att vi är ett lönsamt bolag som klarar oss hyfsat bra än så länge. Vi tycker att de pengarna kan göra nytta på annat håll”, säger Petter Hedborg när Breakit når honom i ett tomt kontor under torsdagsmorgonen.

“Sen tycker jag inte att det här något som alla måste känna att man ska göra bara för att man är lönsamma. Det kan vara väldigt nyttigt att spara undan pengarna också.”

Först och främst ska regeringens förslag klubbas. Men Petter Hedborg säger att han och medgrundaren Måns Flodberg redan har tagit beslutet att det är detta de vill göra när stödet väl kommer.

“Det är någonting som vi kommer att göra. Sen exakt vad pengarna ska gå till har vi inte helt bestämt. För oss är företagande viktigt och det kommer behövas entreprenörer för att tänka kreativt framåt. Vi kommer på något sätt vilja att pengarna ska gå till företagande. Våra tankar går också till att det finns många platser i världen där det inte finns samma skyddsnät som i Sverige, det är lätt att man blir hemmablind i en sån här situation.”

Tror att fler är i samma situation

För Modular Finances del så har de ställt om till att arbeta på distans sedan två veckor tillbaka som en konsekvens av coronavirusets spridning. Petter Hedborg säger också att de märker av en effekt att det har blivit svårare att sälja den senaste tiden, men än så länge har de inte påverkats negativt i någon större utsträckning.

“Det är värst för de branscher som har den plötsliga effekten att det tar stopp helt”, säger han.

Även om Petter Hedborg inte vill att företag ska känna ett tvång att skänka pengar, så tror han ändå att det kan finnas fler som befinner sig i samma situation som dem själva.

“Det kanske finns 50 eller 100 andra bolag som oss, som inte påverkas lika mycket och som tänker att det om några månade kommer att återvända till det normala. Vi tror verkligen att det kommer gå tillbaka, även om det blir tufft. Då blir det ändå mycket pengar som kommer att kunna bidra här och där.”

Läs mer