Moderaterna kritiserar det nya krispaketet

Moderaterna kritiserar det nya krispaketet

Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson. Foto: Jessica Gow.

Towe Boström

Reporter

”Paketet är för snålt", säger Elisabeth Svantesson (M).

Under onsdagskvällen presenterade regeringen ett nytt krispaket för att stödja småföretagare som drabbas i coronautbrottet.

Det handlar bland annat om rejäla lättnader i form av tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter, som du kan läsa mer om här. Andra förslag på åtgärder är en statlig företagsakut och rabatterade hyror.

Tidigare under veckan presenterade Moderaterna flera krav på åtgärder. De innefattade bland annat att slopa arbetsgivaravgiften för företag och lånegarantier på 100 miljarder till små- och medelstora företag.

Nu kritiserar Moderaterna det nya krispaketet som lades fram under onsdagen.

”Paketet är för snålt. Man borde ta bort arbetsgivaravgifterna för alla företag. Dessutom riskerar deras förslag att bli administrativt krångligt”, säger partiets ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson, till Dagens industri.

Jan-Olof Jacke, vd på arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv, säger i sin tur till Svenska Dagbladet att åtgärderna inte är tillräckligt kraftfulla.

”Vi ska nu analysera de enskilda förslagen och utvärdera deras träffsäkerhet och omfattning. Att inte vidta rätt åtgärder nu kommer att leda till ännu större kostnader framöver”, säger Jan-Olof Jacke.

Professor John Hassler, tidigare ordförande för regeringens finanspolitiska råd, menar även han att starkare åtgärder behövs.

”Min kvalificerade gissning är att det kan behövas stöd i storleksordningen 100 miljarder per månad för att förhindra samhällsskadliga konkurser och uppsägningar. Utan livskraftiga företag med sina anställda i behåll kommer krisen i onödan att bli djupare och mycket mer långvarig", säger John Hassler till SvD.

Läs även Stefan Lundell: Äntligen – nu gör regeringen något på allvar för Sveriges entreprenörer

 

Läs fler artiklar
LÄS MER