Nextory tar in 60 miljoner kronor till expansion

Nextory
Nextory tar in 60 miljoner kronor till expansion

Shadi Bitar.

Towe Boström

Reporter

Nytt kapital ska ta ljud- och e-bokstjänsten vidare ut i Europa.

Nextory, som fungerar som ett Spotify för ljud- och e-böcker, har siktet inställt på snabb tillväxt. Tjänsten, som grundades under 2015, konkurrerar med exempelvis Storytel och Bookbeat, 

Nu fyller Nextory på kassan med 60 miljoner kronor för att driva fortsatt tillväxt och satsa på internationell expansion. Kapitalet kommer från befintliga ägare som Industrifonden, LK Finans AB, ACACIA och Frescano Group samt ett antal mindre privata investerare. 

Shadi Bitar, vd och grundare på Nextory, säger att bolaget växer snabbt och överträffade flera av sina målsättningar under förra året.

”Vi har hittills haft en fantastisk tillväxt i Sverige och Finland, men det krävs kapital för att växa och därför behövde vi fylla på kassan”, säger Shadi Bitar.

Nextory finns idag i Sverige, Finland, Danmark, Tyskland, Österrike och Schweiz. Grundaren vill inte uppge hur många kunder de har, men säger att de är den andra största boktjänsten på svenska marknaden. 

Under förra året dubblades omsättningen från 81 miljoner kronor till 174 miljoner kronor. Resultatet för 2019 är oklart, men landade på minus 34 miljoner kronor under 2018. 

Shadi Bitar berättar att Nextory sett ett förändrat kundbeteende i samband med krisen där fler personer startat abonnemang.

”Den tråkiga situationen gör att fler måste sitta hemma. Då är det viktigare än någonsin att vi når ut med läsning och att människor gör nyttiga saker med sin tid, istället för att spela spel eller titta på tv”.

Han berättar vidare att Nextory följer Folkhälsomyndighetens råd gällande utvecklingen av corona.

”Alla mina medarbetare jobbar hemifrån, och det är såklart en stor förändring”, säger Shadi Bitar.

Läs fler artiklar
LÄS MER