Mitt i coronakrisen – Avalanche Studios storsatsar och ska anställa 100 personer

Avalanche Studios spel
Mitt i coronakrisen – Avalanche Studios storsatsar och ska anställa 100 personer

Pim Holfve. Foto: Press

Tobias Blixt

Reporter

Omsatte över en halv miljard under 2019.

Mitt i ett nyhetsflöde som de senaste dagarna främst har dominerats av nedslående rubriker om konkurser och kriser (med vissa undantag), så kommer även positiva besked från den svenska spelsektorn.

Spelstudion Avalanche Studios står just nu redo att storsatsa och ska anställa drygt 100 personer. Det i en koncern där det idag arbetar 350 personer och som för två år sen köptes upp av upp av Nordisk film.

I en intervju med Di Digital berättar bolagets vd Pim Holfve att bolagen i deras spelkoncernen under fjolåret omsatte hela 581 miljoner kronor, med ett ebit-resultat på 136 miljoner.

Expanderar i Europa

Exakt var bolaget ska växa är däremot inte helt klart ännu.

”Vi räknar med att rekrytera drygt 100 personer i år och det är svårt att göra i Sverige eller New York. Vi tittar på andra marknader som passar vår bolagskultur. Vi har några dialoger igång. Det blir någonstans i Europa är allt jag kan säga. Det är stökigt nu med coronakrisen, men jag är ivrig och vill få till det här nu i vår”, säger Pim Holfve. 

Oklart om corona-krisen har gett ett uppsving

Många digitala underhållningsbolag har fått ett uppsving i och med att fler stannar hemma för att undvika ytterligare spridning av coronaviruset. Den digitala spelbutiken Steam visade exempelvis upp rekordsiffror nyligen, när 22 miljoner spelare använde tjänsten samtidigt. Pim Holfve säger däremot att det än så länge är för tidigt att säga om det har haft en positiv effekt på deras egna verksamhet.

”Vi har sett en ökning av spelare i Kina, men det är för tidigt att dra några slutsatser om det kan förklaras av den rådande situationen eller aktiviteter i spelen kring det kinesiska nyåret”, säger han till Di Digital.

I samband med satsningen meddelade Avalanche studios också att de byter namn till Avalanche studios group, med en ny organisation som kommer att innehålla de tre grenarna Avalanche studios (Just Cause, Rage 2), Expansive Worlds (The Hunter: Call of the Wild) och Systemic Reaction (Generation Zero). 

Läs fler artiklar
LÄS MER