Rusning efter lån hos Almi – "Vi ser över lånevillkoren"

Almi Lendo Corona
Rusning efter lån hos Almi – "Vi ser över lånevillkoren"

Lars Mårdbrant, kommunikationsdirektör på Almi.

Caroline Englund

Reporter

Låneansökningarna strömmar just nu in till Almi. ”Vi ser en fördubbling”, säger kommunikationsdirektören Lars Mårdbrant till Breakit. Han avslöjar också att lånevillkoren ses över.

Coronakrisen slår hårt mot småföretagare och i fredags meddelade finansminister Magdalena Andersson att Almis befintliga lånefond, som idag innehåller 6 miljarder kronor ökas med ytterligare 3 miljarder kronor.

”En avsevärd förstärkning”, sade kommunikationsdirektören Lars Mårdbrant.

Initiativet hyllades av branschorganisationen Företagarnas vd Günther Mårder. 

"Almi har en vana av att hantera företag som inte klarar affärskrediter hos bankerna. De har en organisation och regional närvaro som gör att de vågar ta den risk som är nödvändig för att livskraftiga företag ska överleva krisen”, sa han till Breakit när beskedet kom.

Dubbelt så många ansökningar

På Almi råder det just nu högtryck och enligt Lars Mårdbrant ser man en fördubbling av antalet löneansökningar jämfört med normalt.

”Förra året gav vi ut drygt 3.000 lån till företagare. Som det ser ut nu kommer vi att ge ut minst dubbelt så många lån”, säger Lars Mårdbrant. 

Almi har också valt att kontakta sina befintliga låntagare för att informera om lånen. 

”Vi skickar ut information till våra kunder om att det finns möjligheter till lån för de som just nu har finansieringsproblem eller likviditetsproblem”, säger Lars Mårdbrant.

Kommer lånevillkoren vara samma som tidigare för småföretagare som har drabbats hårt av coronakrisen?

”Vi håller på att se över det just nu och jag får återkomma när jag har mer detaljer”

Kommer pengarna att räcka till alla som vill ha lån?

"Vår bedömning just nu är att de gör det.

Högt tryck hos Lendo

Även på låneföretaget Lendo är det just nu högtryck. De senaste två veckorna har de sett en stor förändring i varför bolagen söker lån. Nästan vartannat bolag som söker lån hos dem gör det för att täcka likviditeten. Det är en kraftig ökning mot hur det brukar se ut.

”Corona-krisen har försatt många småföretagare med liten eller ingen buffert i en svår situation. Vi ser tydligt i vår statistik att deras behov av att ta lån för att stärka sin likviditet ökar. Det är ett tecken på att de ser den närmaste framtiden som osäker, säger Carl Brynielsson”, vd för Lendo Sverige i ett pressmeddelande.

Läs fler artiklar
LÄS MER