Svenska techstjärnan på väg att ta in 9 miljarder i riskkapital

Breakit - Svenska techstjärnan på väg att ta in 9 miljarder i riskkapital

SLUSH 2015 NOVEMBER 11-12TH HELSINKI, FINLAND FOTO: JUSSI RATILAINEN WWW.JUSSIRATILAINEN.COM

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Niklas Östberg laddar för en av Europas största transaktioner på länge.

Niklas Östberg, medgrundare och vd för Delivery Hero, räds inte det skakiga börsklimatet. Affärssajten Bloomberg avslöjar nu att Niklas Östberg och de andra i ledningen för matleveranstjänsten arbetar aktivt med målet att notera bolaget innan årets slut.

Koncernchefen Niklas Östberg har tillsammans med bland annat storägaren Rocket Internet (där svenska Kinnevik är en av de största ägarna) anlitat tre investmentbanker för att genomföra börsnoteringen. Det är Citigroup, Goldman Sachs och Deutsche Bank som fått uppdraget att lotsa bolaget till börsen.

Delivery Hero har tidigare varit på väg mot börsen men nu tycks planerna mer konkreta. Enligt Bloombergs uppgiftslämnare ska noteringen ske under det fjärde kvartalet i år.

Niklas Östberg planerar också att fylla på kassan rejält i samband med börsdebuten. Upp emot 1 miljard euro, motsvarande dryga 9 miljarder kronor, ska Delivery Hero ta in i en nyemission som genomförs samtidigt som bolaget noteras. I den senaste finansieringsrundan, som gjordes i somras, värderades Delivery Hero till motsvarande 25 miljarder kronor. 

Den tyska matleveransjätten Delivery Hero, som grundats av svensken Niklas Östberg, köpte 2012 den svenska pizzajätten Onlinepizza. Sajten förvärvades då för drygt 250 miljoner kronor och har sedan dess blivit den största snabbmatsleverantören i Sverige.

Delivery Hero dubblade försäljningen i fjol till 88 miljoner euro men samtidigt blev förlusten hela 70 miljoner euro - vilket ska jämföras med förlusten 2013 som slutade på 25,8 miljoner euro.

Läs fler artiklar
LÄS MER