Slår tillbaka mot fintechbolagen - "Vi är inga sömniga elefanter"

SEB
Slår tillbaka mot fintechbolagen - "Vi är inga sömniga elefanter"

Annika Falkengren, koncernchef SEB. FOTO: TT/SVD

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

SEB-bossen Annika Falkengren räds inte konkurrensen från nya startups i bank-sektorn

Startups inom den fiansiella sektorn, så kallade fintech-bolag, har varit ett av de hetaste investeringsområdena för riskkapitalisterana de senaste månaderna.

Samtidigt har tungviktare som den tidigare finansministerna Anders Borg varit ute publikt och uppmanat storbankerna att liera sig med de nya aktörerna som nu formligen väller in i den höglönsamma finansiella industrin.

“Det bankerna borde göra är att sätta av 100 eller 200 miljoner kronor om året, som de är beredda att förlora, för att investera i nya bolag. De måste vara helt agnostiska och rusa in i det här nu. Där ligger svenska banker långt efter andra länder”, sade Anders Borg på Breakits utsålda fintech-konferens före jul.

I en intervju med Dagens Industri (bakom betalvägg) ger nu SEB:s koncernchef svar på tal mot dem som menar att de gamla bankjättarnas dagar är räknade.

"Vi får väl se vem som vinner långsiktigt. Det är fintech som är hajpen just nu, men om man tittar på bolagen är det inte många som tjänar pengar", konstaterar hon syrligt.

Annika Falkengren menar också att de svenska bankerna inte alls ligger efter när det gäller digitaliseringen.

"Vi är inga sömninga elefanter", säger hon och exempelfierar bland annat med nyheten (som Breakit avslöjade tidigare i veckan) att SEB tagit fram en egen VR-app som kunderna kan använda för att gå på virutuella lägenhetsvisningar.

"Det är ett resultat av den intraprenöriella stämningen på banken", menar Annika Falkengren.

Det återstår att se vem som vinner slaget om bankkundernas pengar. De stora konsultjättarna har redan sin bild relativt klar. I en rapport från 2015 spådde McKinsey, att techbolag kommer att stjäla två tredjedelar av bankernas vinster.

Accenture levererar en liknande prognos - konsultfirman spår att en tredjedel av de nordiska storbankernas intäkter riskerar att gå förlorade redan 2020 på grund av tuffare konkurrens.

Läs fler artiklar
LÄS MER