Svenskt näringslivs förslag: Räddningspaket på 200 miljarder

Svenskt näringsliv Politik Ekonomi & skatt
Svenskt näringslivs förslag: Räddningspaket på 200 miljarder

Jan-Olof Jacke, vd Svenskt näringsliv. Foto. TT.

Johanna Ekström

Reporter

“Vi behöver något av den här kalibern för att klara av den här extremt utsatta situationen”, säger Svenskt näringslivs vd Jan-Olof Jacke.

På en presskonferens under tisdagen presenterade arbetsgivarorganisationen Svenskt näringsliv ett åtgärdspaket.

“Delar av det här kommer säkert stämma överens med vad regeringen tycker att vi ska göra, andra delar kommer vi behöva diskutera”, säger vd Jan-Olof Jacke och fortsätter:

“Vi har underskattat med vilken hastighet den här krisen slår”. 

Reformpaketet går ut på: 

En förstärkning av korttidspermitteringssystemet: Svenskt näringsliv anser att systemet som lanserades förra veckan är bra men behöver förstärkas. I förslaget som ligger kan företag permittera personal ner till 40 procent, men många har enligt Svenskt näringsliv tappat en mycket större omsättning än så. “Det ska vara möjligt att minska sysselsättningen ner till noll procent. Företagens andel av den totala lönekostnaden bör minska i samma grad som minskningen av arbetstiden”, skriver man.

En “räddningsersättning” som täcker fasta utgifter när intäkterna faller dramatiskt. Förslaget bygger på en dansk modell, där företag som tappar 40 procent eller mer av intäkterna får en möjlighet till kompensation för mellan 25 till 80 procent av bortfallet under mars, april och maj, men högst 90 miljoner kronor per verksamhet. Organisationen räknar med att det kommer kosta 100 miljarder kronor. 

Slopade arbetsgivaravgifter för alla företag under en tremånadersperiod. Dock med ett tak på 3 miljoner kronor, så att det främst gynnar små och medelstora företag. 

Statliga bankgarantier. Svenskt näringsliv föreslår att staten ska dela risken med bankerna när de senare lånar ut pengar till företag som drabbats av coronakrisen. “De 500 miljarder kronor som Riksbanken meddelat att den kommer att låna ut via bankerna riskerar annars att inte komma till användning”, skriver föreningen. 

Man vill också att räntenivån för det anstånd med skattebetalningen som regeringen infört ska sänkas till 1,25 procent. 

En särskilt satsning mot de minsta bolagen. Egenföretagare och familjeföretag ska få ett särskilt stöd på 5 miljarder kronor, som snabbt ska kunna komma dem tillgodo. Det eftersom de inte på samma sätt kan ta del av reglerna om korttidspermittering.

Läs fler artiklar
LÄS MER