Magdalena Andersson: "Vi jobbar på högtryck för att ta fram ett krispaket för småföretagen"

Politik Ekonomi & skatt Corona
Magdalena Andersson: "Vi jobbar på högtryck för att ta fram ett krispaket för småföretagen"

Magdalena Andersson. Skärmdump från SVT.

Johanna Ekström

Reporter

Magdalena Andersson lovar ett nytt åtgärdspaket inom kort – ett som den här gången riktar sig mer mot de mindre företagen och de mest utsatta branscherna.

Regeringen har lanserat en rad åtgärdspaket för att stötta företag som drabbas hårt av coronakrisen. Men många småföretagare har vittnat om att de inte kan tillgodogöra sig åtgärderna. 

Något som Breakit också har belyst i en rad artiklar. 

Regeringen har meddelat att man inom kort kommer med ytterligare en vårändringsbudget för att skjuta till mer pengar till näringslivet.

När finansminister Magdalena Andersson under måndagskvällen gästade Aktuellt så meddelade hon att finansdepartementet nu jobbar hårt för att få ut ett nytt krispaket som riktar sig mer mot de mindre företagen. 

“Vi ser att det behövs extra åtgärder för de mindre företagen, särskilt i de mest utsatta branscherna. Vi har jobbat hela helgen med det och jag ska gå tillbaka och fortsätta jobba med det efter det här”, säger hon. 

"Människor kommer bli arbetslösa"

På frågan om vad hon tycker om Moderaternas förslag att slopa arbetsgivaravgiften i två månader säger Magdalena Andersson att hon inte argumenterar mot några förslag, utan lyssnar på alla inspel.

“Sedan kommer vi i regeringen, tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna, att presentera de åtgärder som vi bedömer är mest effektiva och träffsäkra för just den här tidpunkten”.

På frågan när ett sådant paket kan komma – många är desperata just nu – ger finansministern inget konkret svar mer än att finansdepartementet jobbar på högtryck för att “få fram det så snart som möjligt”. 

Magdalena Andersson är dock tydlig med att staten inte kommer kunna rädda alla. 

“Det är lika bra att vara ärlig med att människor kommer att bli arbetslösa, företag kommer att gå i konkurs. Det är klart jag skulle önska att vi och alla andra skattebetalare kunde ta alla kostnader för de här företagen, men det vet alla att det inte går. Det vi kan göra är att mildra effekterna så att så många företag som möjligt överlever det här”. 

Hittar inte på onödiga åtgärder

Magdalena Andersson kommenterade också debatten som Kerstin Hessius startade, som går ut på att den ekonomiska krisen kan leda till ännu större negativa effekter på samhället än själva viruset. 

“Hon lyfter en viktig poäng, vi har varit tydliga i vår linje med att vi inte tvekar en sekund att ta till de åtgärder som enligt experterna är nödvändiga och effektiva för att stoppa smittspridning. Men vi sitter inte och hittar på massa förslag i onödan som skadar ekonomin. Jag tycker att det är en viktig diskussion som också vore bra att föra på europeisk nivå. Eftersom det andra länder gör även påverkar oss i Sverige”.

Läs fler artiklar
LÄS MER