Ibrahim Baylan: ”Vi utesluter inte någon åtgärd"

Corona Coronaviruset
Ibrahim Baylan: ”Vi utesluter inte någon åtgärd"

Ibrahin Baylan. Foto. TT

Caroline Englund

Reporter

”Vi utesluter inte någon åtgärd för vi har ett extraordinärt läge.” Det sa näringsminister Ibrahim Baylan, S i SVT:s Agenda igår när han pressades med frågor om åtgärder för småföretagare.

Förra veckan meddelade regeringen att de skjuter till ytterligare omkring 125 miljarder i lån och lånegarantier som främst ska gå till småföretag. Det handlade om tre miljarder kronor extra till Almis befintliga lånefond, att statliga Svensk Exportkredits låneram utökas och att exportkreditnämndens (EKN) tak för kreditgarantier utökas. 

Men regeringens åtgärder har fått kritik för att det till stor del handlar om just lån till småföretag och för att alla företag inte kan ta del av åtgärderna. Under gårdagskvällen fick näringsminister Ibrahim Baylan svara på frågor om åtgärderna i SVT:s Agenda.

”Vi gör vårt yttersta. Både för att föra en dialog och också underlätta allt vi kan. Det är klart att vi undan för undan kommer att vidta de åtgärder vi kan när de behövs”, sa han då.

På frågan om regeringen planerar fler åtgärder för småföretag svarade han:

”Som läget är nu så har vi vidtagit att stort antal åtgärder. Men utesluter inte någon åtgärd för vi har ett extraordinärt läge.”

Finns risk för massarbetslöshet

Näringsministern var också öppen för att det finns risk för massarbetslöshet och depression om läget med ett nedstänkt samhälle varar under en längre tid.

På frågan: Klarar vi ett par månader? Svarade han:

”Ja vi måste ju göra det. Vi fortsätter att hjälpas åt. I finanskrisen när de här bolagen drabbades av efterfrågeproblem sa man upp folk, 10.000-tals. Nu har vi ett samarbete mellan företagen, regeringen och facken om korttidsarbete.”

Läs fler artiklar
LÄS MER