Stockholmsmässans ytor förvandlas till vårdplatser

Stockholmsmässans ytor förvandlas till vårdplatser

Foto: Anders Wiklund / TT

Towe Boström

Reporter

Mässanläggningen ska användas för att hantera coronakrisen.

Stockholmsmässans ytor kommer att börja användas för vårdplatser, meddelade Region Stockholm under söndagen. I samarbete med Försvarsmakten uppförs ett komplett sjukhus och uppbyggnaden startar omedelbart. 

”Även om vi för närvarande har lediga intensivvårdsplatser vet vi att läget kan förändras snabbt. Vi vill hela tiden ligga steget före i vår planering. Vi fortsätter att hoppas på det bästa och planera för det värsta”, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson i ett pressmeddelande. 

Sjukhuset ska kunna bedriva såväl intensivvård som annan vård och bemannas med regionala sjukvårdsresurser samt personal från privata vårdgivare. 

Stockholmsmässan i Älvsjö är Nordens största mäss- och kongressanläggning och ägs sedan 1964 tillsammans av Stockholms Handelskammare och Stockholms stad.

Andreas Hatzigeorgiou är vd på Stockholms Handelskammare och vice ordförande för Stockholmsmässan.

”Hela regionen står inför en extraordinärt stor utmaning som kräver ledarskap, mod och samarbete. För oss är det självklart att i denna prövande tid hjälpa till på alla sätt vi kan”, säger Andreas Hatzigeorgiou i ett pressmeddelande.

Under söndagen kom även beskedet att Region Stockholm ställer in all planerad vård för att frigöra fler intensivvårdsplatser. Akut vård, som operationer, kommer att genomföras medan den vård som kan skjutas fram kommer att göra det, enligt P4 Stockholm. 

Läs fler artiklar
LÄS MER