Absolut vodka satsar på handsprit för vården

The Absolut Company Corona
Absolut vodka satsar på handsprit för vården

Towe Boström

Reporter

”Vi är jätteglada över att ha kommit igång".

Coronakrisen tynger såväl ekonomin som sjukvården. Samtidigt kommer larm om brister på skyddsutrustning och viktiga produkter som handsprit. Något som fått flera företag och aktörer att agera genom att sluta upp för att stötta och hjälpa till. 

The Absolut Company, bolaget bakom Vodka-varumärket Absolut, har tidigare flaggat för att de är beredda att bidra. Bolaget kan nämligen leverera sprit, huvudingrediensen i handsprit, till de myndigheter som behöver det. 

Nu har initiativet kommit igång. Inför helgen skrev bolagets kommunikationschef Paula Eriksson på twitter och tackade alla som hjälpt till för att genomföra satsningen.

”Nu imorse rullande första lastbilen med drygt 32.000 liter etanol för handsprit ut genom grindarna. Kommer snart nå svensk sjukvård”, twittrade Paula Eriksson.

Paula Eriksson bekräftar för Breakit att det hela är i rullning.

”Vi är jätteglada över att ha kommit igång”, säger hon.

Det är oklart hur omfattande satsningen är, och Paula Eriksson uppger att det inte finns något vinstsyfte bakom. Hon vill inte kommentera initiativet närmare och understryker att det finns många företag som gör mycket bra saker just nu.

Nyhetsbyrån Finwire uppger att produktionen sker i samarbete med Kiiltoclean på deras produktionsanläggningen i Danmark.

”Det är mycket betydelsefullt för oss och den svenska vårdsektorn att vi nu har säkerställt leveranser av en råvara som det börjar bli svårt att få tag på i tillräckliga volymer och tillräckligt snabbt", säger Kiiltocleans Sverigechef Patrik Hene till Finwire.

Handspriten kommer att levereras till hälso- och sjukvårdssektorn i Sverige under varumärket DAX. Patrik Hene uppger att pengarna kommer att skänkas till de som drabbats i krisen.

”Exakt till vad har vi inte hunnit bestämma ännu, men det blir till människor i Sverige som lidit ekonomiskt av den kris som corona inneburit. Vi kommer inte att använda donationen för att stärka våra egna marginaler”, säger han till Finwire.

Vi har rapporterar om en rad initiativ i veckan. Ett exempelvis är Creades som importerar andningsmasker från Kina och Apotea som lånar personal från krisande företag.

Läs fler artiklar
LÄS MER