Sök

Hårt tryck på Apotea – "lånar" personal från krisande företag

Apoteanäthandel

Pär Svärdson. Foto: Press

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Trycket på nätapoteken ökar – liksom behovet av personal. Apotea är en aktör som bett företag att låna ut sin personal under krisen.
”Responsen har varit fantastisk", säger grundaren Pär Svärdson.

Många branscher och företag går på knäna just nu – men det finns sektorer där efterfrågan fullkomligt exploderat. Ett sådant exempel är nätapoteken. 

Pär Svärdson, grundare av Apotea, berättar att beställningarna ökat kraftigt under de senaste två veckorna. Under vissa dagar har omsättningen varit tre gånger högre än normalt, vilket lett till att leveranstiderna försenats upp mot en vecka. 

”Det är så mycket att man inte sväljer det inom ramen för att ’jobba lite mer’. Det är som att ha black friday varje dag, det är bottenlöst”, säger Pär Svärdson. 

Han berättar att Apotea fick in 5.000 flaskor handsprit tidigare i veckan, och under natten lades de nya varorna ut för försäljning. 

”Sedan får jag ett surt mail från inköp på morgonen där de undrar ’vad är det här?’. Då hade vi inte bara sålt 5.000 flaskor utan 20.000. Det blev helt omöjligt att leverera”. 

Det är inte bara handspriten som går åt. Trycket på medicin är också stort och i dagsläget arbetar Apoteas personal dygnet runt.

Plockar in personal från andra företag 

Samtidigt pågår initiativ för att rekrytera 100 nya personer, och som en del i detta har Apotea erbjudit andra företag att ”låna ut” sina anställda under krisen. Pär Svärdson förklarar att nätapoteket betalar löner för de anställda och att arbetsgivare då kan undvika varsel. 

”Responsen har varit fantastisk, bland annat från hotell och reseindustrin. Jag har pratat med personalchefer som börjat gråta av glädje. Vi har fått in runt 50 personer som kommer att börja under nästa vecka”, säger Pär Svärdson. 

Han understryker att samarbete är viktigt i krisen där det gäller att hjälpa varandra för att undvika varsel och uppsägningar. 

”Nu löser vi det här vecka för vecka. Då kan exempelvis hotellen snabbt komma tillbaka i personal sedan, men om de sparkar personalen nu är de på en helt annan nivå när bokningarna börjar komma igen”. 

Pensionärerna driver trycket 

I samband med krisen har en ny stark kundgrupp sökt sig till nätapoteket – pensionärerna. Pär Svärdson spår att det här kan innebära ett förändrat köpbeteende i detaljhandeln som kan komma att hålla i sig även efter krisen. Det vill säga att pensionärer i större utsträckning handlar exempelvis medicin eller mat på nätet.

Pär Svärdson räknar med fortsatt högt tryck. 

”Vi kommer absolut att ha väldigt hög omsättning. Den stora utmaningen har varit att skala upp verksamheten till dubbel storlek på en vecka, det är inte jättelätt”. 

Apotea har infört en rad åtgärder för att minska risken för smittspridning. Det handlar bland annat om noggrann rengöring av utrustning och åtgärder för att separera olika arbetsgrupper ifrån varandra. 

”Men det är klart att det kommer, och då gäller det att följa myndigheternas råd”. 

Läs mer