Artisterna ber Spotify om hjälp

Spotify
Artisterna ber Spotify om hjälp

Caroline Englund

Reporter

Spotify vill utnyttja sin plattform till vad de kallar ”goda syften” i samband med coronakrisen. Det framgår av ett uttalande till från en av bolagets talespersoner.

På fredagen gick musikbranschen, som drabbas hårt av inställda framträdanden i samband med coronautbrottet, ut med ett upprop. Där skriver de bland annat att Spotify borde donera pengar till en akutfond där musiker kan söka stöd för förlorad inkomst. Artisterna skriver att de själva ofta ställer upp och spelar gratis i välgörenhetssammanhang och att de inte tycker att de åtgärder som regeringen har presenterat är tillräckliga. Istället vänder man sig nu till andra aktörer – exempelvis Spotify och ber om hjälp.

”Ni har nu ett enastående tillfälle att göra en ovärderlig insats genom en stöddonation i samarbete med Kulturdepartementet och Konstnärsnämnden till en akutfond där musiker och artister kan söka stöd för förlorade inkomster. En sådan donation kunde inspirera andra att följa ert solidariska exempel”, skriver artisterna i uppropet.

Undersöker sätt att hjälpa till

Spotify skriver till Dagens Nyheter att de bland annat har gjort sitt annonslager tillgängligt för regeringar och ideella organisationer, och erbjuder ”direkt ekonomiskt stöd för dessa insatser” genom olika stödfonder:

”Dessa ansträngningar är dock bara början. Vi undersöker också andra sätt att ytterligare utnyttja Spotifyplattformen för goda syften under de kommande dagarna och veckorna”, skriver en talesperson från Spotify till DN. 

Artisternas upprop har skrivits under av 500 personer däribland  Jill Johnson, Lisa Nilsson, Louise Hoffsten, Marit Bergman och Josefine Little Jinder.

Läs fler artiklar
LÄS MER