Sveriges radio i mobilen är landets bästa medieapp

Breakit - Sveriges radio i mobilen är landets bästa medieapp

Viggo Cavling

Krönikör

Statliga public service får för lite kredd för Sveriges Radios app - som slår många av startupbolagens podcasttjänster.

I veckan blev det klart att Martin Jönsson lämnar SR för att gå till DN. Han ska bli någon form av digital utvecklingsmänniska. Jag känner Martin sedan han var min chefredaktör på Nöjesguiden back in days. (Alltså på det magiska 90-talet.)

Martin är en arbetsmyra av rang och på SR har han varit ansvarig för digitala satsningar. Exakt hur mycket han har gjort för att utveckla SR:s app vet jag inte, men jag vill härmed utse den till Sveriges bästa medieapp. Jag vaknar till SR i mobilen och jag somnar till den samma.

Tekniskt sätt är appen sömlös och att hitta program, nya som gamla, är så smidigt. Om jag jämför med SVT Play och numera fimpade SVT Flow så är SR:s app en dröm. Vidare tycker jag att SR:s podsatsning är riktigt bra. Gradvall senast var nördig på gränsen till inskränkt, men det är exakt så en vill att en podd ska vara.

På gränsen till det absurda, men ändå härlig. Att Martin frivilligt lämnar statligt styrda public service för att återgå till den fria kommersiella sidan är modigt. Väldigt många i mediebranschen drömmer om att göra den omvända resan. Tänk att bara få fokusera på innehållet och ändå veta att det kommer in pengar på lönekontot varje månad i många år framåt.

På DN får Martin Jönsson en grannlaga uppgift. DN i läsplattan är katastrof. (Endast DI i plattan är sämre.) Alltså, jag läser dessa nästan varje dag, men det är en kamp. Jag tycker inte heller att DN Prio funkar.

DN har några av landets starkaste skribenter och papperstidningen är fortfarande läsvärd, men i grunden är det samma tidning som 1999 när jag blev redaktör på DN på stan. Hela medielandskapet har genomgått en revolution sedan dess, men på något sätt har detta inte drabbat DN mer än att annonsörerna har lämnat. Det ska bli spännande att följa Martin Jönssons resa på Dagens Nyheter.

I veckan var jag på Melker Anderssons nya krog Mother och åt lunch. De har ett digitalt koncept med skärmar i bordet som man kan beställa på. Det funkade så där. Men när jag skulle betala gick det inte alls. Mitt köp av ångad sejrygg blev inte godkänt.

Jag gick snabbt in på SEB i min telefon och kunde konstatera att mitt Mastercard fanns kvar och att kortet inte var spärrat. Jag utgick från att det var Melkers system som var ruttet och tog en springnota. Nästa dag hände samma sak och nu bestämde jag mig för att ringa min bank.

Det visade sig då efter att jag kopplats runt en stund att mitt kort var avslutat. Förklaringen var nya regler inom EU. Jag fick kortet när jag var chefredaktör på Resumé av Bonnier, men det har hela tiden varit utställt på mig. Alltså, om banken drar in ens kort, kan de inte skicka ett mejl eller ringa. Hur det smakade kan du läsa i SvD Perfect Guide om några veckor.

Läs fler artiklar
LÄS MER