Källor: Storbankerna nobbar Riksbankens 500 miljarder

Swedbank Nordea Corona
Källor: Storbankerna nobbar Riksbankens 500 miljarder

Stefan Ingves, Riksbankschef. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Kommer inte att använda dem.

När krisen som corona-utbrottet skulle innebära blev uppenbar i slutet av förra veckan gick Riksbanken ut med att de erbjuder bankerna 500 miljarder. Pengarna lånas ut till en ränta på 0 procent och bankerna ska sedan kunna låna ut dem till små- och medelstora bolag.

Tanken var att lånen skulle göra det lättare för bolagen att ta sig igenom den akuta krisen. Vi skrev tidigare i veckan att det kommer att bli väldigt svårt för småbolag och startups att få ta del av de pengarna (mer om det här).

Och nu uppger källor till Dagens Industri att bankerna inte kommer att använda sig av pengarna som Riksbanken har gjort tillgängliga.

'Det finns inget behov av den här typen av finansiering. Vi har så vi klarar oss ändå, det tror jag gäller de övriga bankerna också", säger en källa till DI.

Bankerna verkar också anse att det blir dyrare att låna från Riksbanken än via den vanliga upplåningen de gör.

Anledningen är de säkerheter som bankerna måste lämna in som ska bestå av 20 procent statsobligationer. I dagsläget har inte bankerna några statsobligationer utan måste köpa in dem innan de kan söka miljarderna från RIksbanken.

Läs fler artiklar
LÄS MER