Uppgifter: Särskilt stödpaket till startups diskuteras

Almi Invest Almi Företagspartner riskkapital
Uppgifter: Särskilt stödpaket till startups diskuteras

Ibrahin Baylan. Foto. TT

Johanna Ekström

Reporter

Enligt uppgifter till Breakit pågår just nu diskussioner mellan Almi, Tillväxtverket och Näringsdepartementet kring ett stödpaket som riktar sig mer specifikt till tillväxtbolag.

Som Breakit tidigare kunnat berätta är risken stor att många startups och småbolag som just nu har det tufft inte kommer kunna ta del av Riksbankens utlåning på 500 miljarder kronor. Här kan du läsa mer om varför. 

Däremot diskuterar Almi, Näringsdepartementet och Tillväxtverket just nu särskilda insatser riktade mot tidiga bolag, kan Breakit berätta.

Enligt uppgifter till Breakit hoppas Almi kunna få extra resurser för att hjälpa tillväxtbolag med olika finansieringslösningar. 

Det är dock osäkert i nuläget om ett sådant åtgärdspaket verkligen kommer att komma på plats, och i så fall när.  

Almi: Vi gör allt vi kan

Almi Företagspartner är helägt av staten, och har i sin tur 16 regionala dotterbolag som ägs till hälften av moderbolaget och till hälften av regionala aktörer. Utöver det har Almi också den helägda riskkapitalgrenen Almi Invest.

Lars Mårdbrant, kommunikationsdirektör på Almi, vill inte kommentera om det pågår någon dialog eller inte. Han uppger dock för Breakit att Almi har framfört till regeringen att de ser en ökad efterfrågan från företag just nu, både när det kommer till nya lån och med att få anstånd med amorteringarna på befintliga lån.  

“Vi har i nuläget våra vanliga lån och vår vanliga möjlighet att hjälpa till med finansiering. Det kan hjälpa långt när läget är som det är just nu när många företag får likviditetsbrist”, säger han och fortsätter:

“Men vi ser också ett scenario där efterfrågan kommer att öka betydande”.

Hur förhåller ni er till ansökningarna?

“Vi hanterar dem allt eftersom de kommer in. Vi gör allt vi kan för att hjälpa företagen med deras likviditet. Vi har möjlighet att ge anstånd med amorteringarna men vi gör bedömningar från fall till fall”.

I de förslag som diskuteras just nu är det fokus på just lånesidan.

Men även Almi Invest, med en rad tidiga bolag i portföljen, kan få ett behov av extra pengar från regeringen. 

“Visst är det så att många portföljbolag som är i behov av riskkapital nu blir lidande. Man kanske har varit på väg att ta in nytt kapital från investerare som nu istället väljer att avvakta”, säger Lars Mårdbrant.

Tillväxtverket uppger att de i nuläget inte kan uttala sig om det blir aktuellt att skjuta till mer pengar till Almi.

LÄS OCKSÅ: Statens stödpaket till entreprenörer – allt du behöver veta​

Läs fler artiklar
LÄS MER