Här är branschen som åker på nästa stjärnsmäll i spåren av coronakrisen

Klarna Collector fintech
Här är branschen som åker på nästa stjärnsmäll i spåren av coronakrisen

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Breakits Stefan Lundell analyserar hur krisen fortplantar sig till nya segment i den svenska ekonomin.

Han såg plötsligt besvärad ut:

“Ska du skriva det här? Då vill jag nog formulera mig lite annorlunda”.

Det var tidigare i veckan vi satt och bollade kring vilka branscher som stod näst på tur att krisa. Tech-miljardären var säker på sin sak, men när han noterade att jag började skriva ner hans profetia gick han på defensiven:

“Jag skulle vilja uttrycka mig så här. Fintech-bolag med fokus på konsumentkrediter – det är ett segment jag inte skulle vilja befinna mig i”.

Först var det inte uppenbart för mig men sedan föll poletten ner. Och efter att ha konsulterat ytterligare en handfull investerare och entreprenörer med koll på fintech-sektorn ser jag sambandet tydligare.

Så här. De stora förlorarna i ett första skede kommer vara småföretagare i servicesektorn. Restauranger, butiker, frisörer, hudvård, gym – ja, egentligen allt som vi ser när vi är ute på stan. Problemet är att ingen av längre är ute på stan vilket gör att hela service-sektorn går på knäna. 

I princip inga av de här företagen har några stora lån att tala om av den enkla anledningen att de inte kan få några lån. I alla fall inte på banken. Därför kommer de direkta kreditförlusterna vara relativt små när många av dessa företag får klappa igen.

Men antalet uppsagda kommer bli desto fler och det är här fintech-sektorn kommer in i bilden. I ett scenario där tiotusentals småföretag går under samtidigt som till exempel SAS säger upp tusentals personer hotar kreditförlusterna för privatkrediter att skjuta i höjden. Idag står konsumtionslån för mer än hälften av hushållens skuldbetalningar, enligt Finansinspektionen.

“Förlorar folk jobben så kommer de få svårare att betala sina lån. Självklart kommer de som lånat ut få det svettigt”, konstaterar en av fintech-entreprenörerna jag pratade med under tisdagseftermiddagen.

Collector, Svea Ekonomi, Resurs bank och Marginalen Bank är exempel på några aktörer som växt snabbt i detta segment senaste åren. 

Men det blir också intressant att se hur en spelare som Klarna kommer stå emot corona-krisen. En stor del av Klarnas intäkter kommer från korta krediter. Redan innan pandemin satte världsekonomi i kris ökade Klarnas kreditförluster i oroväckande hög takt. 

Vad händer då när många av Klarnas kunder kastas in i ekonomisk osäkerhet? 

Läs fler artiklar
LÄS MER