Sök

Annonssamarbete med JANSSON & NORIN

Ditt äktenskapsförord i affärslivet – så skriver du ett aktieägaravtal

Jansson & Norin

Startupjuristerna

Startupjuristerna

Krönikör

Som affärsjurister ser vi tyvärr vår beskärda del av kraschade partnerskap i både startups och etablerade bolag. Här kommer därför fem punkter du bör tänka på innan du skriver ett aktieägaravtal.

Visst är det underbart att bli kär? Du finner din perfekta partner och allt verkar klaffa. Ni har samma visioner och mål, samma livsfilosofi. Ni får varandra att skratta och ni kan inte tänka er ett liv utan varandra. Och plötsligt en dag händer det, frågan ställs: ska vi starta företag tillsammans? Yes, yes, a thousand times yes!

För inte skulle väl vi väl någonsin börja bråka?

Men så knackar den där ovälkomna tanken ändå på – tänk om det tar slut? Som affärsjurister ser vi tyvärr vår beskärda del av kraschade partnerskap i såväl startups som etablerade bolag. Utifrån den erfarenheten kan vi dra en mycket enkel slutsats: Det är enklare att komma överens när man är sams än när man är osams. Så det bästa tillfället att dra upp riktlinjerna för hur man ska bråka, är givetvis innan bråket startar.

Vi vill inte vara pessimistiska eller så, det är klart just ert partnerskap kommer att hålla. Men om vi ändå får ge er några råd, så är det att plita ned era viljor avseende dessa punkter på ett papper och underteckna.

1. Ansvar och ersättning

Med ett städschema hemma slipper man diskussionen om vems tur det är. Gör samma sak i ert bolag. Detta minskar också risken för att uppgifter faller mellan stolarna. Med en tydlig ansvarsfördelning minskar ni friktionen och banar vägen för ett lyckat samarbete.

- Vem ska göra vad och ska ersättning utgå? Med hur mycket?

- Är ni anställda i bolaget och ska brott mot anställningsavtalen utgöra brott mot aktieägaravtalet?

2. Konkurrens och värvning

Att vänstra är sällan populärt, oftast heller inte i affärsrelationer. Eller så vill ni ha ett öppet förhållande – helt okej det med såklart. Oavsett hur ni vill ha det, se till att ha diskuterat igenom det ordentligt innan så alla är med på noterna.

- Ska ni få driva konkurrerande verksamheter?

- Ska ni få ta med kunder eller anställda när ni slutar?

3. Överlåtelse av aktier

Någon vill sluta, kanske på goda termer. Får denne då sälja sina aktier till vem som helst och till vilket pris som helst? Ska övriga delägare få första tjing? Är det strikt förbjudet att sälja till någon annan än befintliga ägare? Se särskilt till att bestämma hur bolaget ska värderas vid försäljning. Ta även en vända kring om majoritetsägare ska få tvinga med sig övriga delägare till försäljning av bolaget i sin helhet till en intressent för att göra exit (s.k. ”drag-along”).

4. Reverse vesting

Att likt ägarna till Instagram sälja sitt bolag till Facebook för en miljard dollar ca 1,5 år efter release är en dröm som hägrar för många entreprenörer. Den bistra sanningen är dock att exit-horisonten ligger längre bort än så för de flesta startups. För att delägarna ska vara kvar och bygga bolaget är det vanligt att delägarna enas om att deras aktier ska vara föremål för s.k. reverse vesting. Detta innebär att en delägare köper och äger sina aktier från dag ett, men att övriga delägare har rätt att köpa ut en succesivt mindre del av dennes aktier, för det fall att delägaren slutar inom en viss tidsperiod. Rätt till återköp av hela innehavet under första året, och sedan tjugofem procentenheter mindre per år är ofta en bra lösning. Glöm inte heller att bestämma vad ovestade aktier ska säljas tillbaka för.

5. Bråk och andra tråkigheter

Om ni, mot förmodan, börjar bråka – hur vill ni då lösa det? Ska viss ägare ha veto i vissa frågor, eller måste allt lösas med fullständig enighet? Och om ni verkligen inte kan komma överens, finns det någon utomstående som kan få bestämma? Det kan vara en domstol, er gemensamma bästa vän eller kanske er revisor.

Sist, men inte minst, reglera vad som händer vid en bodelning. Du har ju bestämt dig för att samarbeta med din affärspartner, inte dennes make eller maka. Föreskriv att ni ska upprätta äktenskapsförord som bestämmer att aktierna är er respektive enskilda egendom.

Det går att göra aktieägaravtal oändligt komplicerade. Men har ni åtminstone dessa grundbultar klara, har ni desto bättre förutsättningar att ta samarbetet fram till mål!

Sofia Frisk

Associate Lawyer, Jansson & Norin

Det här är en sponsrad artikel från Jansson & Norin – en juristbyrå som har specialiserat sig på affärsjuridik och startups. Vill du veta mer om byrån så kan du klicka dig vidare in på deras sajt här.

Sponsrade inlägg är en del av Breakits annonserbjudande. Inläggen skrivs inte av Breakits redaktion utan av kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till sales@breakit.se

Läs mer