Sök

Trump påstod att Google och 1700 ingenjörer just nu bygger en corona-sajt – men det stämde inte riktigt

AlphabetGoogleCoronaviruset

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Trump: ”Google har 1700 ingenjörer som arbetar med detta just nu."

På en presskonferens igår kväll svensk tid meddelade USA:s president Donald Trump att Google, tillsammans med den amerikanska regeringen, utvecklar en ”online screening website” för personer som tror sig ha smittats av coronaviruset.

Sajten beskrevs ungefär som en enkät, där människor kan fylla i sina symtom och uppgifter och därefter få ett besked huruvida de ska ta sig till en testcentral.

Enligt amerikanska medier, bland annat Techcrunch, sade Trump att 1700 ingenjörer arbetar på projektet.

”Google utvecklar en webbsida – det kommer att gå väldigt snabbt, till skillnad från webbsidor som tidigare byggts – för att avgöra om ett test är motiverat och underlätta testning på en närliggande plats”, sade han.

”Google har 1700 ingenjörer som arbetar med detta just nu. De har gjort enorma framsteg.”

Men uppgifterna visade sig snabbt inte riktigt stämma. Kort efter presskonferensen meddelade Google på Twitter att det inte är deras företag som utvecklar sajten, utan ett annat bolag: Verily.

Verily är förvisso också ett dotterbolag till Googles moderbolag Alphabet, men är alltså två olika företag.

När Verily kommenterade Trumps utspel visade det sig även att projektet fortfarande är i ett tidigt skede, och att sajten inledningsvis endast kommer att testas i Bay Area (Silicon Valley), med förhoppningen om att expandera utanför Kalifornien med tiden.

Något som, enligt Techcrunch, inte framgick av Trumps presskonferens.

"Skillnaden mellan vad som i verkligheten byggs och vad som utlovades på presskonferensen är stor”, konstaterar även techsajten The Verge.

Läs mer