Daniel Eks ord drabbade mig – nu lämnar jag Stockholm

Lundells vecka
Daniel Eks ord drabbade mig – nu lämnar jag Stockholm

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Efter att tagit intryck från Spotifys två grundare så har Breakits Stefan Lundell tänkt om – pengar är kanske inte allt.

Mikael Wiehe sjunger i sin klassiska låt Titanic att “det började som en skakning på nedre däck. Den fyllde oss väl mer med häpnad än med skräck”.

I corona-krisen så var mitt “skakning på nedre däck”-moment när jag sprang på Spotify-grundaren Martin Lorentzon på Riche för snart två veckor sedan.

Jag slängde fram handen för att hälsa – men han vägrade:

“I corona-tider gör vi så här istället”, sa Martin, knöt näven och boxade vänskapligt mot min hand.

Då reagerade jag mer med häpnad än med skräck. 

Men när jag sent i tisdags kväll läste hans medgrundare Daniel Eks tweet så smittades jag omedelbart av allvaret och oron han förmedlade. 

Det var särskilt en formulering som bet sig fast. Daniel Ek skrev: “Vi har alla en skyldighet att fördröja spridningen av viruset”.

Jag ska vara ärlig och erkänna att min oro kring corona främst kretsat kring mitt eget företag, inte människors hälsa. Det låter säkert hemskt men jag har tyckt att reaktionerna varit överdrivna och för alarmistiska. Och den i mitt tycke överdrivna oron har blivit ett tungt slag mot ekonomin och därmed i förlängningen Breakit som företag.

Men efter att Daniel Eks ord nu sjunkit in har jag tänkt om. Den här frågan är självklart så mycket större än att bara handla om pengar för mig enskilt eller för världsekonomin i stort. Om det krävs en rejäl sättning i konjunkturen, ja kanske rentav en recession så får vi väl tugga i oss det. Visst, det lär bli sjukt tufft men det är ju faktiskt inget man dör av.

Jag har stor respekt för att olika entreprenörer fattar olika beslut, och alla verksamheter kan inte jobba på distans. Men för egen del jobbar jag tillsvidare med familjens lägenhet i Älvsjö som bas.

Hör gärna av dig direkt till mig och berätta vad du känner – både kring att stänga ner arbetsplatser och hur högt pris vi som entreprenörer kan få betala för det som händer nu.

Ps. Trots corona-paniken så fortsätter rykten och skvaller att snurra runt om både affärer och personer i näringslivet. Vill du ta del av det senaste – spana in här.

Läs fler artiklar
LÄS MER