Sök

Spotify-avhoppare får in miljoner från Bendz och Facebook-guru

Breakit

Breakit

Walkie talkie-appen Roger tar in en miljon dollar, motsvarande 8,5 miljoner kronor, i en investeringsrunda ledd av riskkapitalisten och före detta Facebook-höjdaren Chamath Palihapitiya. Även Sophia Bendz är med på rundan.

Spotify-avhopparna Andreas Blixt och Ricardo Santos walkie talkie-app Roger som Breakit tidigare har skrivit om tar in en miljon dollar i en investeringsrunda ledd av den tidigare Facebook-medarbetaren Chamath Palihapitiyas riskkapitalbolag Social Capital. Det avslöjar medgrundaren Andreas Blixt över telefon från New York. Övriga investerare i rundan är ett gäng före detta Spotify-medarbetare i ledande positioner, bland andra Sophia Bendz.

Andreas Blixt och Ricardo Santos kom i kontakt med Chamath Palihapitiya redan 2011 när Chamath jobbade på Facebook och Blixt och Santos var anställda på Spotify. Kontakten återupptogs nyligen. Blixt berättar:

"Chamath är väldigt intresserad av hur vi människor kommunicerar och anser att textmeddelanden inte har samma effekt som röst. När vi demade Roger för Chamath första gången var det lite av ett 'aha moment', han testade Roger och några sekunder senare fick han ett svar. Det blev en direkt interaktion, ett telefonsamtal utan att behöva sitta fast i telefonen. 

Enligt Blixt togs beslutet att investera i Roger efter bara några dagar, men ryktet som säger att de inledningsvis erbjöds en betydligt högre summa än en miljon dollar vill han dock inte kommentera. Däremot säger han sig vara mycket nöjd med utfallet av rundan. 

"Chamath toppade vår lista över investerare. Han har exakt den kunskap som vi vill åt. Vi tror mycket på att det inte bara handlar om att bygga en snygg app, det handlar främst om hur du introducerar den till folk och hur du sprider den. Och det är han är grym på."

Chamath Palihapitiya anställdes tidigt på Facebook, satt med i ledningsgruppen och anses vara en av dem som fick det sociala nätverket att medlemsmässigt explodera. När han slutade på Facebook startade han The Social Capital Partnership – en riskkapitalfond baserad i Palo Alto som investerar i ”banbrytande” företag inom bland annat mobil och affärssystem. Blixt tror att Chamath främst kommer att kunna bidra med erfarenhet.

"Vi tror att han kommer kunna lära oss hur vi undviker vanliga problem och att fokusera på det som är viktigt. Och så kommer det att handla om tillväxt. Där har vi lite kunskap, men han har verkligen gjort det på riktigt. Han har bevisligen varit med och byggt Facebook. "

Jag har förstått att Sophia Bendz inte bara har investerat kapital i Roger, utan även tid i form av rådgivning. Hur mycket kommer Chamath att engagera sig?

"Jag ser framför mig att vi kommer att jobba nära. Vi letande efter investerare som bryr sig om det vi försöker åstadkomma och som vi kan se upp till och lära oss av. 

Nu har det gått drygt en månad sedan ni mjuklanserade – hur har det gått?

"Det som har varit mest intressant är att vi har nått ut till vissa grupper som vi inte hade förväntat oss. Vi har till exempel fått många blinda användare som tycker att appen är riktigt cool. Största gruppen är fortfarande människor med tidszonsproblem, men det är riktigt kul att folk som vanligtvis har svårigheter att kommunicera med appar uppskattar Roger.

Kina Zeidler

**********

FAKTA

Roger en app som möjliggör att skicka röstmeddelanden till vem som helst, även om personen du pratar in ditt meddelande till inte har laddat ner appen. 

Ricardo Vice Santos och Andreas Blixt träffades på Spotify där de båda jobbade som systemutvecklare. När Ricardo Vice Santos gick in i en lyktstolpe i New York, samtidigt som han höll på att sms:a med en kompis i Sverige, föddes den första idén om en walkie talkie-app.

”Så här kan vi inte ha det”, sa han till Andreas Blixt och de två kompisarna började, för ungefär ett år sedan, att hacka på en lösning som skulle möjliggöra att skicka ljud fram och tillbaka bara genom att hålla ner en knapp och prata.

Roger-teamet består idag av fem personer från Sverige, Portugal, Singapore, Indien och Frankrike

Roger används idag i över 60 länder.

Läs mer