Klarnas storägare Sequoia ser coronaviruset som en svart svan

Sequoia riskkapital Corona
Klarnas storägare Sequoia ser coronaviruset som en svart svan

Foten av ett Sequoia-träd, som har gett namn till riskkapitalbolaget. Foto: Gary Kazanjian/AP/TT

Finwire / Breakit

"Förbered er på ekonomiska chocker."

Riskkapitalbolaget Sequoia Capital pekar ut coronaviruset som den ”svarta svanen för 2020” och uppmanar de egna bolagen att förbereda sig för ekonomiska chocker framöver. Det framgår av ett brev som Reuters tagit del av.

I brevet uppmanar Sequoia att företagen överväger åtgärder för att motverka effekterna från viruset. Detta inkluderar sänkta kostnader, att se över utgiftsplanerna, se över personalantalet och förbereda sig för en förändrad finansierings- och försäljningsmiljö.

Fallande intäkter

Enligt Sequoia har vissa av företagen redan upplevt fallande intäkter under december och januari. Flera av bolagen uppges vara på väg att missa målen för det första kvartalet på grund av coronaviruset.

Utbrottet av coronaviruset, formellt känt som covid-19, startade i Kina i december och har fram tills nu smittat över 97 000 personer och dödat över 3 300 personer.

Sequoia gick redan 2010 in i Klarna och är fortfarande en av bolagets storägare.

En svart svan i ekonomiska termer är en oväntad händelse som får stor påverkan på företagen och bredare ekonomier. Oftast är den svår att förutspå då den kommer så plötsligt och får så pass stort genomslag.

Läs fler artiklar
LÄS MER