Internetveteranen tar revansch - jagar 35 utvecklare till sin startup

Breakit - Internetveteranen tar revansch - jagar 35 utvecklare till sin startup

Mathias Plank, vd och grundare Dynamo. Foto: Press

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Men den här gången tackar Mathias Plank nej till riskkapital. "Nu vill jag behålla kontrollen själv", säger han.

Tillsammans med kompisen Marcus Larsson låg Mathias Plank bakom Dressmart som var ett av de största svenska e-handelsprojekten runt milleniuemskiftet.

Affärsidén var att sälja skjortor på nätet och bolaget backades upp med nästan 175 miljoner kronor i riskkapital. Men när it-bubblan sprack drogs Dressmart med i fallet och undvek med en hårsmån konkurs genom att börsnoterade New Wave tog över företaget.

”Att sälja kläder på nätet var ingen dålig idé men vi var för tidigt ute och tog dessutom in för mycket kapital”, konstaterar Mathias Plank när vi, dryga 15 år efter att Dressmart-äventyret tagit slut, ses på hans stamhak Café Saturnus i centrala Stockholm.

Nu är Mathias Plank tillbaka med en ny startup men upplägget den här gången är helt annorlunda.

”Jag håller mig borta från riskkapitalet. Det är kanske den viktigaste lärdomen från Dressmart, att inte ta in en massa pengar. Risken är stor att du växer för snabbt då samtidigt som du tappar kontrollen som grundare”, säger han.

I våras drog han igång Dynamo som är en slags kombination av konsultbolag inom mobilutveckling och en inkubator. Dynamo tar både uppdrag från externa kunder som till exempel Ikea, Apple och Oriflame samt hjälper andra startups med utveckling av appar. Utbyte mot kodningen av apparna får Dynamo sedan ägarandelar på mellan 10 och 40 procent av bolagen.

Hittills har Dynamo på denna väg blivit minoritetsägare i fem startups.

”Ett av bolagen finns i USA men de fyra andra är svenska. Fortfarande befinner sig de flesta i ett uppbyggnadsskede så jag kan inte berätta om deras verksamhet än”, säger Mathias Plank.

Tillväxten på konsultsidan har varit kraftig sedan starten. Affärsängeln Peter Sandberg ägde sedan tidigare ett bolag som Mathias Plank använde som bas för att bygga upp Dynamo. Nu har bolaget 35 utvecklare anställda och planen är att fortsätta växa kraftigt under 2016. Förra året hamnade omsättningen på 15 miljoner kronor och i år ska försäljningen med än dubblas till 35 miljoner kronor. Då ska bolaget också göra vinst.

”Vi ska anställa 35 vassa mobilutvecklare i år. Vi hittar vår personal både här i Sverige och utomlands. Idag har vi 20 olika nationaliteter på kontoret”, säger Mathias Plank.

Det är stor brist på utvecklare i Stockholm - hur lockar ni folk?

”Jag tror en viktig faktor är att hos oss kan man som utvecklare få driva hela projekt och inte bara sitta och programmera någon liten del i ett större system”.

Vad letar du efter för typ av bolag att investera i?

När vi utvärderar så är det absolut viktigaste kriterierna de som rör själva Entreprenörerna och teamet. Vi tycker det är extra roligt när det finns ett större tekniskt djup.  Disruptiva koncept inom delingsekonomin och marknadsplatser gillar vi”. 

Vad undviker du?

”Vi håller oss helt borta från reklam och spel. Det finns för många andra som springer åt det hållet”.

Ni gjorde fem investeringar förra året - hur många blir det i år?

”Ambitionen är att dubbla den siffran i år”, säger Mathias Plank.

Läs fler artiklar
LÄS MER