Sök

Uppgifter: Lendify vill ta in 700 miljoner – laddar för börsen

Lendifyfintech

Erika Eliasson, vice vd på Lendify.

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Låneutmanaren Lendify siktar mot börsen och planerar inför noteringen att ta in 700 miljoner kronor i en nyemission.

Det rapporterar Di Digital med hänvisning till källor. 

Lendify uppges ha bjudit in en handfull banker för att pitcha om uppdraget att förbereda en börsnotering och säkra finansiering. Den planerade börsnoteringen förväntas ske tidigast nästa år, enligt sajten.

Bolaget har under åren fått rubriker om att kändisinvesterare som Anders Borg och Avito-grundarna Filip Engelbert och Jonas Nordlander backat bolaget med kapital. Här kan du se en lista (PREMIUM) på vilka de 33 största ägarna i bolaget är (spoiler – Anders Borg finns inte med). 

Växer snabbt – men det kostar

Lendify har byggt en marknadsplats för lån med den uttalade visionen att utmana storbankerna. Tjänsten startade med peer to peer-utlåning, det vill säga att privatpersoner lånar ut pengar till varandra, men har sedan dess även tagit in institutionellt kapital för utlåning. 

I september tog bolaget in 197 miljoner kronor till en, enligt egna uppgifter, miljardvärdering.

Lendify grundades 2014 av Peter Schierenbeck (lämnade 2015), Nicholas Sundén-Cullberg (nuvarande vd), John-Christian de Champs (tidigare vd) och José Cartro (forskningschef). 

Bolaget har vuxit snabbt men redovisar fortfarande stora förluster. Under 2018, som är det senast offentliga bokslutet, landade bolagets omsättning på 64,2 miljoner kronor. Resultatet blev en förlust på 152,3 miljoner kronor.

Breakit söker bolaget för en kommentar. 

Läs mer