E-handlare kritiska till nytt lagförslag ”Vi missgynnas gentemot fysisk handel”

Apotea Klarna e-handel
E-handlare kritiska till nytt lagförslag ”Vi missgynnas gentemot fysisk handel”

Jarno Vanhatapio, Pär Svärdson med flera är kritiska till finansmarknadsminister Per Bolunds lagförslag.

Caroline Englund

Reporter

"Den avgiftsfria fakturan görs till boven i ett drama den inte ens deltar i."

I början av februari lämnade finansmarknadsminister Per Bolund, MP, in ett lagförslag som innebär att kreditalternativ inte ska få presenteras före andra betalningssätt vid e-handel. Ett sådant alternativ får inte heller vara förvalt. Det betyder att faktura, som är Klarnas betallösning, inte får presenteras före andra alternativ. 

Klarna har naturligtvis protesterat högljutt mot lagförslaget som väntas träda i kraft redan till sommaren. Nu höjer fler sina röster. I en debattartikel i Dagens industri uttrycker bland andra Nakd-grundaren Jarno Vanhatapio och Apotea-grundaren Pär Svärdson sitt missnöje med lagförslaget.

”Vi vet att de viktigaste faktorerna för kunder vid e-handel är säkerhet, smidighet och att köpet ska genomföras till en så låg kostnad som möjligt. Mot den bakgrunden blir det fel när politiken nu försöker detaljstyra hur olika betalningsalternativ ska presenteras inom e-handel och där även den avgiftsfria fakturan görs till boven i ett drama den inte ens deltar i”, skriver de bland annat.

Dåligt för konsumenter – och handlare

De skriver också att förslaget kommer att leda till negativa konsekvenser för både konsumenter som handlare.

”Det bestraffar oss i e-handeln på ett orimligt sätt: Vi e-handlare får högre kostnader och missgynnas gentemot fysisk handel, som inte omfattas av lagförslaget.”

Klarnas kommunikationchef Aoife Houlihan har tidigare kallat förslaget för ett omfattande ingrepp i svenska företags frihet och möjlighet att innovera och utveckla digitala tjänster för konsumenterna.

Ministern var förvånad

Per Bolund svarade då att han är förvånad över kritiken.

”Jag tycker att det är bekymmersamt att Klarna med sådan kraft motsätter sig att konsumenterna ska erbjudas att betala för varan direkt. Det låter på Klarna som att regeringen vill förbjuda vissa betalalternativ men det är långt ifrån sanningen. En seriös betalförmedlare borde välkomna möjligheten till eftertanke", sa han då.

I debattartikeln skriver e-handlarna att de vädjar till regeringen att inte låta fakturan bli symbol för ett mycket större samhällsproblem. De skriver också att de gärna samtalar med regeringen för att hitta konstruktiva sätt framåt som inte riskerar att få negativa följder för konsumenter, handlare och e-handeln i stort.

Bakom debattartikeln står förutom Jarno Vanhataio och Pär Svärdson även Bangerheads vd Marc Palmefjord, Stefan von Stein som är vd på SDJ Group och Karin Lundgren från e-handelsplattformsleverantören Kodmyran.

Läs fler artiklar
LÄS MER