Blodrött på börsen – corona-oron bakom raset

Ericsson Coronaviruset
Blodrött på börsen – corona-oron bakom raset

Finwire / Breakit

Stockholmsbörsen ner nästan 4 procent under dagen.

Oron över utbrottet av coronaviruset sprider sig över världen och börserna har skakat de senaste dagarna. Strax innan stängning på torsdagen hade Stockholmbörsen fallit med 4 procent i dag. Även börserna i Storbritannien och Tyskland har haft kraftiga börsfall under dagen.

Bland annat har flygbolaget SAS fallit med över 10 procent och norska Norwegian dyker med nästan 24 procent. 

Vid en rundringning som Breakit gjorde tidigare i veckan sa inget av de stora bolag vi var i kontakt med att de hade börjat få slut på varor.

"Vi följer naturligtvis det här noga," sa Ulrika Göransson, vd på Teknikmagasinet till Breakit då.

Samtidigt sa Postnord att deras dotterbolag Direkt Link som sköter företagsförsändelser från bland annat Kina att de hade sett en minskning med 90 procent från normalläget.

En representant för H&M säger också att deras leveranser inte påverkas av utbrottet.

Ericsson stänger kontor

Samtidigt stänger den svenska industrijätten Ericsson tre lokalkontor varav ett är i Kroatien sedan det visat sig att första personen att insjukna i coronaviruset är en företagsanställd.

”En av våra anställda i Kroatien har testat positiv för coronavirus. För närvarande är detta det enda bekräftade fallet bland våra anställda”, säger Johannes Persson på Ericssons pressavdelning till Telekomnyheterna. Man stänger också ett kontor i Malaga där en av de anställda i Kroatien varit på tjänsteresa.

Dessutom stängs kontoret i Köpenhamn för en extra rengörning. De anställda kommer att få jobba hemifrån.

På onsdagskvällen varnade också Microsoft för att virus-utbrottet kommer att påverka deras intäkter under första kvartalet. Även Apple har flaggat för att det kan påverka resultatet.

Kontrolleras i Göteborg

I Sverige kontrolleras nu ett 40-tal personer som har varit kontakt med en smittad man i Göteborg.

Läs fler artiklar
LÄS MER