Sök

Mastercard varnar för att coronaviruset kan påverka e-handeln

Foto: TT/Istockphoto

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Oron sprider sig över världen.

Över 2.000 personer har dött i utbrottet av coronaviruset som spridits sig över världen de senaste månaderna. I Europa har ett större utbrott i norra Italien isolerat flera städer men i Sverige har vi hittills bara haft ett dokumenterat fall.

Börserna över hela världen har fallit på grund av oron över viruset och Postnords dotterbolag Direkt Link, som sköter företagspaket från bland annat Kina, berättade igår för Breakit att försändelserna hade minskat med 90 procent från ett normalläge.

Nu varnar också kreditjätten Mastercard för att deras nettointäkter kan påverkas av virus-utbrottet.

E-handeln påverkas negativt

I ett pressmeddelande konstaterar de att den gränsöverskridande handeln, och i något mindre omfattning, e-handeln påverkas negativt. 

Mastercard säger att deras intäktstillväxt i det första kvartalet blir cirka 2-3 procentenheter lägre än vad de tidigare har uppgett.

”Om påverkan är begränsad till bara det första kvartalet förväntar vi oss att den årliga nettotillväxten under 2020 blir i den nedre delen av låga teens-intervallet”, skriver bolaget.

Inte slut i hyllorna

Trots oron har det ännu inte börjat ta slut på varor tillverkade i Kina eller andra drabbade länder.

"Det påverkar oss inte riktigt ännu men det kan komma att göra det i framtiden," sa Ulrika Göransson, vd på Teknikmagasinet till Breakit på måndagen.

Mastercard, som föll 4,42 procent under måndagen, kom att tappa ytterligare 1,7 procent under efterhandeln efter intäktsvarningen.

Läs mer