Virusoro sänker techjättarna – tappat över 2400 miljarder i börsvärde

Facebook Apple
Virusoro sänker techjättarna – tappat över 2400 miljarder i börsvärde

Foto: AP Photo/Kin Cheung

Tobias Blixt

Reporter

Techbolag har drabbats hårt under måndagens börsfall som till stor del har tillskrivits den globala oron för coronaviruset.

Totalt hade Facebook, Apple, Amazon, Microsoft och Google förlorat över 250 miljarder dollar, mer än 2400 miljarder kronor, i börsvärde efter cirka fyra timmars handel i USA. Det skriver CNBC.

Enligt sajten är det Apple som har störst exponering mot Kina då de i stor utsträckning förlitar sig på kinesiska tillverkare i produktionen av tina största produkter. Liksom att kinesiska konsumenter ska köpa Iphone-mobiler.

Oron för corona-viruset har orsakat börsfall under måndagen. Stockholmsbörsen sjönk med 4,3 procent. I en intervju med Dagens Industri säger Martin Guri, chefsstrateg på Kepler Cheuvreux, att viruset till och med är den största ansträngningen på världsekonomin sedan Lehman Brothers kraschade 2008.

"På sista raden skulle jag säga att det här är den största ekonomiska ansträngningen i världsekonomin sedan Lehman Brothers”, säger han till tidningen.

Sydkorea och Italien är två av länderna som sett kraftig spridning av viruset på kort tid. Även svenska bolag har påverkats av utbrottet, där H&M exempelvis har tvingats stänga butiker i Kina.

Enligt Martin Guri kommer virusutbrottet att påverka Europa under månader framöver.

”Europa kommer att gå in i teknisk recession. Vi kommer att befinna oss på minus i åtminstone ett kvartal, för Tyskland kommer att dyka ned rätt ordentligt då de har den största exponeringen mot Kina. Man får även räkna med att den globala tillväxten skrivs ned.”

Läs fler artiklar
LÄS MER