Sök

Frågesportsappen HQ Trivia lägger ned – avslutade med buller och brak

Skärmdump från HQ Trivia/genrebild.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Uppmärksammat farväl.

Primetime, som kör livesänd frågesport i sin app, blev snabbt en succé i Sverige. Appen har fått över 1 miljon nedladdningar och bolaget har plockat in 15 miljoner kronor och expanderat till andra länder. 

Vi rapporterade nyligen att Primetime stött på motgångar i Finland och tappat såväl medgrundare som tittare på hemmaplan.

Primetime är inte ensamma om sin affärsmodell. Den amerikanska appen HQ Trivia har kört frågesport sedan 2017 och har som mest lockat över 2 miljoner tittare. 

Men nu är den sagan slut. HQ Trivia har fått slut på pengar, sparkat 25 medarbetare och lagt ned. Bolaget hade hoppats på ett uppköp, men den tilltänkta köparen ska ha dragit sig ur i sista stunden, enligt Techcrunch. 

Avslutade med fyllesändning

Under gårdagen tackade HQ Trivia för sig genom en sista sändning. En tillställning som fått mycket uppmärksamhet, inte minst med tanke på programledarna som avslutade med buller och brak – och fylla. 

”Jag kommer inte ljuga, det här suger fan. Den sista HQ:n någonsin”, sa programledaren Matt Richards vid starten. 

"Varför vi stänger ned, inte vet jag. Fråga våra investerare". 

Det blev inte lugnare därefter. Programledarna talade vitt och brett om misslyckandet, drog grova skämt och svor. 

“Vi köpte den här enorma champagnen till när vi skulle nå 3 miljoner spelare”, sa Matt Richards och syftade på flaskan han hade framför sig. 

Har plockat in över 100 miljoner i riskkapital

HQ Trivia nådde aldrig tre miljoner tittare. Appen gick från en peak på 2,3 miljoner tittare i början av 2018 till ner mot tiotusen-strecket på slutet. De drabbades av flera bakslag och förlorade såväl medgrundare som programledare.

Bolaget bakom HQ Trivia har tagit in runt 15 miljoner dollar i riskkapital, och betalat ut runt 6 miljoner i priser sedan starten för tre år sedan. 

”Det här 5 dollarpriset har jag betalat ur egen ficka. Vi fick slut på pengar. Vi fortsatte att ge bort, vi gav allt till spelarna, till er”, sa Matt Richards.

Läs mer