Sök

Econans spår din ekonomiska framtid – teamar upp med bankerna

Econansfintech

David Klamer och Tobias Lewandowski. Foto: press

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Duon tar in pengar för att satsa på samarbeten med banker.

Det där med privatekonomi kan upplevas som både tråkigt och svårt. Det vet grundarna bakom startupen Econans som bygger verktyg som ska hjälpa personer att ta smarta ekonomiska beslut inför framtiden. 

Det kan till exempel handla om lösningar som kombinerar personlig data med faktorer som statistik och forskning för att ta fram olika prognoser. Användaren kan välja att jämföra olika scenarion och faktorer för att få en bättre uppfattning om hur olika val påverkar ekonomin. 

Econans grundades för tre år sedan av Tobias Lewandowski och David Klamer. Affärsmodellen baserar sig på licensintäkter där kunderna, främst företag som erbjuder tjänsterna till sina kunder eller användare, kopplar sig mot bolagets lösningar. Hittills har en stor del av kunderna utgjorts av mäklarfirmor.

Nu fyller Econans på kassan med 5 miljoner kronor i en runda där bland annat Almi Invest och Gokap återinvesterar i bolaget. Kapitalet ska gå till att fortsätta utveckla tjänsterna mot banksektorn. 

”Det kommer bli en självklarhet för banker att digitalt hjälpa sina kunder på ett mycket mer attraktivt sätt än idag. Econans verktyg hjälper konsumenter att förstå sin ekonomi vilket leder till ökad kundnöjdhet, sparar tid för bankens kundtjänst och ger möjlighet till relevant försäljning för banken”, säger vd:n David Klamer.

Grundarna säger att de haft som mål att knyta sig mot bankerna redan från starten, och de räknar med att det kommer att stå för majoriteten av de framtida intäkterna. De uppger att de slutit samarbeten som kommer att presenteras först mot våren. 

I dagsläget lockar tjänsterna runt 100.000 användare i månaden, enligt bolaget. Econans visade en omsättning på 270.000 kronor i det brutna räkenskapsåret som avslutades i april förra året. Resultatet landade på över en halv miljon kronor minus.

Läs mer