Atomico stänger jättefond – vill hitta startups som kan rädda klimatet

Atomico riskkapital
Atomico stänger jättefond – vill hitta startups som kan rädda klimatet

Delar av Atomicos team. Foto: Press.

Johanna Ekström

Reporter

"De kommande tio åren kommer att vara avgörande för planeten. Hur vi spenderar våra pengar är extremt viktigt", säger Sophia Bendz, partner på Atomico.

Riskkapitalbolaget Atomico har precis stängt en ny fond på 820 miljoner dollar, motsvarande ungefär 8 miljarder kronor.

“Riskkapital kan spela en avgörande roll i en värld med så många akuta utmaningar. Vi letar efter ambitiösa grundare som drivs av ett kall, och som driver bolag med visionära lösningar på problem som verkar svårlösliga”, säger grundaren Niklas Zennström, grundare av Atomico, i en kommentar. 

Affärsängeln och Spotify-veteranen Sophia Bendz är Atomicos partner med ansvar för Norden.  

“Fonden blev övertecknad, så vi tog in mer än vad vi hade tänkt från början. Nytt för i år är också att vi utöver de stora och institutionella investerarna även har tagit in en grupp med grundare och privatpersoner som investerat i fonden”, säger hon. 

Några namn vill hon inte avslöja, men det rör sig om “grundare eller tidigt anställda” i bolag som Klarna, Spotify, Adyen, Transferwise och Supercell. 

Enligt Sophia Bendz är Atomicos tro att där de stora utmaningarna i samhället ligger, där finns också de stora affärsmöjligheterna. Bolaget vill exempelvis investera i grundare som bidrar till att lösa de stora klimatfrågorna.  

"De kommande tio åren kommer att vara avgörande för planeten. Hur vi spenderar våra pengar är extremt viktigt”, säger hon. 

Det kan till exempel handla om hur man framställer mat, hur man transporterar människor och varor, avfallshantering, digital vård och mental hälsa. 

Kan riskkapital verkligen påverka de här problemen?

“Själv känner jag en enorm klimatångest och en oro över att vi inte agerar snabbare. Men jag blir mer positiv när jag träffar bolag som jobbar med att lösa de här problemen. I mitt jobb har de flesta jag träffar en positiv inställning där man försöker komma med lösningar”, säger Sophia Bendz och fortsätter:

“Det är också en trend att det kommer mycket mer startups inom impact och klimat. Och även fler fonder som enbart investerar i klimat. Det är fler investerare som enbart vill lägga sina pengar där. Vi som samhälle tycker att det här är mer akut nu än vad det var för två år sedan”. 

Atomico gör A-rundor på 5 miljoner dollar och uppåt, i bolag över hela Europa. Med den nya fonden kommer bolaget också att göra uppföljningsinvesteringar i redan befintliga portföljbolag. 

Hur ser du på den ökande konkurrensen från andra investerare?

“Jag tycker att det är välkommet och bra, man ser att det är mer kapital som investeras och mer fonder som dyker upp. En del går in tidigare, andra i samma skede och en del senare. För oss är det på ett sätt bra, man gör saminvesteringar och man tipsar varandra om bra bolag. Det är som en kedja av människor som jobbar tillsammans på olika stadium”.

“Vi känner oss inspirerade och pepp, det finns många spännande bolag att backa."

Läs fler artiklar
LÄS MER