Svenska techstjärnor vinnare när sanktionerna mot Iran upphör

Pomegranate
Svenska techstjärnor vinnare när sanktionerna mot Iran upphör

Foto: Björn Larsson Ask / SvD / TT och press.

Sara Lindmark

Reporter

Det svenska riskkapitalbolaget Pomegranate är en av aktörerna som gynnas av USA och Iran nu blivit sams. Bakom bolaget står bland andra Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert. Nu ligger en börsnotering i korten.

Per Brilioth ligger bakom den stora svenska satsningen på den iranska marknaden. Till vardags är han vd för det börsnoterade investmentbolaget Vostok. Han påpekar att engagemanget i Pomegranate mer ska ses som en investering från hans sida än som ett operativt uppdrag.

Nu när sanktionerna mot landet hävs öppnas Irans dörrar till den globala ekonomiska arenan. Det bäddar för Pomegranates satsningar.

“För landet är det historiskt bra och för oss är det också bra. Pomegranate har investerat i konsumentfokuserade internetbolag som visserligen har växt även under sanktionen. Den iranska konsumenten vill ju använda de här tjänsterna i vilket fall som helst. Men det är klart att BNP kommer att gå upp när sanktionerna faller, vissa förväntar sig 8-9 procents tillväxt per år i många år,” säger Per Brilioth.

Hittills har han själv och övriga investerare, däribland Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert, investerat cirka 170 miljoner kronor i riskkapitalbolaget.

Pengarna har hittills slussats vidare till tre olika iranska bolagsgrupper:

  • Sarava - Irans största riskkapitalbolag med fokus på internetsektorn. Sajten Digitala beskrivs som Irans motsvarighet till Amazon.
     
  • Sheypoor - En Blocketkopia som är störst i sitt segment i Iran med cirka 500.000 unika besökare i månaden.
     
  • Griffon Capital - en av Irans största investmentbanker.
     

“I höstas har vi också rekryterat en ny och erfaren vd, Florian Hemmich, som jobbar fulltid med det här. Han har jobbat i över 20 år med nya marknader och var i både Polen, Ryssland och Nigeria jättetidigt. Det möjliggör att bolaget både ska kunna ta in mer pengar och titta på börsnoteringsmöjligheter,” säger Per Brilioth.

Pomegranate är inte den enda utländska aktör som etablerat sig på den iranska marknaden den senaste tiden. Sydafrikanska mediejätten Nasper, som är en av delägarna i Avito, finns här liksom det tyska riskkapitalbolaget Rocket, där familjen Stenbecks investmentbolag Kinnevik är en av de största ägarna, är mycket aktiva.

Och fler lär det bli framöver.

“Ja, det tror jag absolut. Iran är en jättespännande marknad och det finns ingen anledning att inte investera,” säger Per Brilioth.

Läs fler artiklar
LÄS MER