Ubers nya pilotprojekt: Snart kan du boka taxihelikopter i appen

Uber Airbus Taxi
Ubers nya pilotprojekt: Snart kan du boka taxihelikopter i appen

En av Airbus helikoptrar. Foto: Pressbild/Airbus

Jonas de Lange

Reporter

Uber börjar samarbeta med flygjätten Airbus och lägger till helikoptrar till sin fordonsflotta.

“Det är ett pilotprojekt. Vi får se hur det går men det är rätt spännande”, säger Airbus vd, Tom Enders, till finanstidningen Wall Street Journal, som rapporterar om samarbetet.

Uber testade att erbjuda helikoptrar via sin app redan 2013 mellan Manhattan och Hamptons i New York. Samarbetet med Airbus kommer att lanseras officiellt i slutet av veckan på filmfestivalen Sundance i Utah, USA.

Uber har tidigare vidgat transportutbudet i enskilda områden. Till exempel kan man boka båtar med appen i Istanbul och åka Rickshaw i Indien.

För Airbus del är samarbetet ett sätt att hitta nya kunder nu när bolagets existerande kundbas minskar på grund av sjunkande oljepriser.

Enligt Wall Street Journal är samarbetet med Uber en del av en större satsning från Airbus att ta sig närmare Silicon Valley. Flygjätten har bland annat upprättat en fond på närmare 1,3 miljarder kronor (150 miljoner dollar) för att investera i startups. Fonden, som heter Airbus Group Ventures, presenterade nyligen sin första investering i teknikbolaget Local Motors.

Hur många helikoptrar som levereras eller hur mycket pengar avtalet är på avslöjas inte. Hur som helst kommer det sannolikt att ta ett tag innan svenskar kan ta en helikopter hem från krogen.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln skrev vi att Airbus fond var på 1,3 miljarder kronor (1,5 miljarder dollar). Det korrekta beloppet är förvisso 1,3 miljarder kronor men i dollar är det alltså 150 miljoner och inte 1,5 miljarder. Vi beklagar felet.

Läs fler artiklar
LÄS MER