Musikjätten Beats hotade stämma 16-årig musiker – från Borås

Beats Electronics Beatarce
Musikjätten Beats hotade stämma 16-årig musiker – från Borås

Jason Persse/Flickr

Jon Mauno Pettersson

Redaktionschef

Den 16-årige Jonathan Thornander producerar musik under namnet Beatarce. Det gillade inte världens största hörlurstillverkare Beats Electronics – som hotade familjen med stämning.

Dagen före julafton för lite mer än ett år sedan damp det ner ett tjockt kompendium i brevlådan hemma hos familjen Thornander i lilla Sandared utanför Borås. Brevet var skickat från en advokatfirma som företräder den amerikanska hörlursjätten Beats Electronics, som i fjol köptes för 3 miljarder dollar av Apple.

Innehållet i brevet var glasklart: ert varumärke inkräktar på vårt.

”De försökte skrämma oss rejält. De ville att vi skulle backa och erbjöd oss att gå med på på en marknadsmässig harakiri – att vi inte skulle inte få använda namnet Beatarce i några digitala sammanhang eller på affischer. Det var en lång lista som även innehöll vilka färger vi inte fick använda”, säger Hans Thornander, som hade registrerat sonens artistnamn hos Patent- och registreringsverket.

Det är inte första gången som hörlurstillverkaren, som numera även konkurrerar med Spotify på strömningsmarknaden, är på krigsstigen. I vintras hotades den svenska branschkollegan Sudio med stämning av den amerikanska jätten för varumärkesintrång, med anledning av att varumärket Sudio bedömdes ligga för nära Beats hörlursmodell Studio. 

Den oväntade julklappen kom trots det som en chock för Hans Thornander och hans 16-årige son Jonathan, vars house-musik har strömmats över 800 000 gånger på olika plattformar.

”Det är klart man blir skrämd. Man undrar ju vad det där stora bolaget kan ha emot oss? Det är frågan om en 16 åring som vill släppa musik. Vi är ju i princip en leverantör av musik till deras produkter”, säger han.

Hans Thornander har dock en teori kring bolagets aggressiva tillvägagångssätt.

”När de kontaktade oss låg de i tvist med Sony som skulle skapa en portal där det generiska ordet ’beat’ fanns nämnt. Jag tror man försökte skrämma så många småaktörer som möjligt till tystnad, och på så sätt vinna små strider som därefter kan användas i rättsprocessen.”

”Min frus kusin producerar musik i Holland under namnet Disterbeats. Han fick nyligen en påhälsning på samma sätt. Det var nästan som att de copy-paste:ade hoten.”

Därefter dröjde det nästan ett och ett halv år innan historien fick sitt slut. Och det blev ett lyckligt sådant – Jonathan vann mot Goliat. Patent och registreringsverket avslog Beats Electronics invändningar.

”Jag drog en liten snyftare för PRV och förklarade vår situation. Beats kom med ytterligare invändningar sen igen, men det ogillades från PRV. Sedan vann vårt varumärke laga kraft. Så det var rätt kul, att far och son från lilla Sandared lyckades hålla stången mot det multinationella företaget från Kalifornien”, säger han.

Hans Thornander passar ändå på att ge en känga till Beats-grundaren och musikproducenten Dr.Dre.

”Den där Dr. Dre pratar sig varm på Youtube om att pengarna inte är det viktiga, utan att det är musiken som är viktigt. Men det stämmer inte. Han är inte någon hyvens kille direkt.”

Tillägg: I samband med att den här artikeln skrevs noterade vi att Beatarce har släppt en låt som heter ”Breakit”. Efter noga övervägande har vi valt att inte koppla in jurister angående eventuellt varumärkesintrång.

LÄS MER: "Svensken som sålde sina Beats-aktier – och missade miljarderna"

LÄS MER: Apples nya Spotify-konkurrent kommer i juni

Läs fler artiklar
LÄS MER