Tillväxten hackar för King

King spel
Tillväxten hackar för King

Sebastian Knutsson, mannen bakom Kings succé. FOTO: TT

Towe Boström

Reporter

Så går det för Candy Crush-bolaget.

Den svenska spelsuccén King har erövrat marknaden med framgångssagor som flaggskeppet Candy Crush. Sedan 2016 ägs bolaget av amerikanska Activision Blizzard som pungade ut runt 50 miljarder kronor i affären.

Nu har Activision Blizzard presenterat sina siffror för det fjärde kvartalet, där vi även kan se hur det gått för King. 

Kings omsättning uppgår till 503 miljoner dollar under det fjärde kvartalet, motsvarande runt 5 miljarder kronor. Det är en minskning jämfört med motsvarande period under 2018 då omsättningen landade på 543 miljoner dollar.

Rörelseresultatet blev 197 miljoner dollar, runt 1,9 miljarder kronor, för det fjärde kvartalet. Det är att jämföra med 207 miljoner dollar under samma period 2018. Rörelsemarginalen ökar med en procentenhet, till 39 procent.

Har tappat 20 miljoner spelare

Antalet aktiva användare varje månad (MAU) landar på 249 miljoner för det fjärde kvartalet. Det är en ökning med 2 miljoner användare från tredje kvartalet, men ett tapp på närmare 20 miljoner sett till aktiviteten i slutet av 2018. 

I slutet av förra året publicerade vi en sammanställning över de mest inkomstbringande mobilspelen – som visade att svenska Candy Crush Saga fortsatt står starkt.  King står även bakom satsningar som Farm Heroes Saga och Bubble Witch 2 Saga. 

I veckan stod det klart att Kings medgrundare och teknikchef Thomas Hartwig lämnar bolaget. Thomas Hartwig har, i likhet med de andra grundarna, blivit miljardär på King. Han efterträds av Steven Collins..

Läs fler artiklar
LÄS MER