Hon får uppdrag av globala jättar – helt utan eget företag: "Extremt smidigt"

Hon får uppdrag av globala jättar – helt utan eget företag: "Extremt smidigt"

Sandra med några av animationerna hon gjort hittills i karriären.

Svenska animatören Sandra ville kunna välja projekt själv, men undvika jobbig administration.

Examen, en bebis – och en flygande start på karriären. För animatören Sandra Frisell, 27, uppfylldes flera drömmar på en väldigt kort tid.

Samtidigt som hon pluggade på Animationsakademien i Stockholm väntade hon sitt första barn.

När sonen kommit till världen och examen var avklarad ville hon klara av att balansera frilansjobbet med familjelivet, utan all extra stress som ett eget företag innebär.

”Jag hade alltid tänkt att jag ville vara egenföretagare, men det är så mycket att hålla koll på. Eftersom jag hade fullt upp med att vara småbarnsförälder, samtidigt som jag försökte hitta nya spännande uppdrag, kändes det lite övermäktigt”, minns Sandra nu.

Kom igång snabbt som egenanställd

Lösningen hittade hon hos Cool Company, där privatpersoner på ett enkelt och tryggt sätt kan fakturera utan att ha ett företag. Anställningsformen kallas egenanställd, som förenar det egna företagandets frihet med anställningens trygghet. För den ambitiösa småbarnsmamman blev lösningen helt perfekt.

Vill du också kunna frilansa utan jobbig administration? Läs mer här!

”Att kunna välja sina projekt själv är extremt skönt, särskilt när man är småbarnsförälder. Men den bästa delen är ändå att slippa ångesten över det administrativa ansvaret som kommer med ett eget företag. Jag hade aldrig orkat hålla koll på bokföringen och sådana saker, samtidigt som jag ska bollat familjelivet och mina andra intressen”, säger hon.

Återskapade Big Bang till ett museum

Efter att hon började använda sig av Cool Company har karriären rullat på i en rasande fart, med animeringsuppdrag för bland andra SF Studio och Candy Crush-skaparna King. Ett av de mer minnesvärda projekten gjorde hon på den hajpade studion Goodbye Kansas – då hon var med och återskapade Big Bang till en utställning på Qatars nationalmuseum.


Att återskapa Big Bang var ett av de mer intressanta uppdragen Sandra jobbat med.

”Det var ett väldigt roligt uppdrag som skiljer sig en del från det jag hade gjort tidigare, så det blev en bra utmaning. Jag har försökt göra mitt bästa efter utbildningen och hittills har det flutit på bra! Jag har animerat allt från små söta karaktärer, till det där jätteprojektet i Qatar.”

Kan fokusera helt på att uppnå sin dröm

Sandras dröm: Att få jobba med stop-motion

”Jag älskar stop-motion och filmer som ’Nightmare before Christmas, ’Coraline’ och ’Missing Link’. Sådan animation är det jag helst av allt vill hålla på med i framtiden.”

Tack vare att hon använder sig av Cool Company kan hon lägga all sin energi på att nå det målet, istället för att kämpa med pappersarbete och adminångest. Genom Cool Company är hon dessutom försäkrad, och kan även avsätta till tjänstepensionen. Om problem uppstår hör hon bara av sig till kundtjänsten.

”De är alltid hjälpsamma och svarar snabbt ifall jag undrar något. Alla kunder jag jobbat för tidigare finns i systemet, så jag behöver aldrig fylla i org-nummer och sådant igen. Mina fakturor ligger kvar, vilket ger en bra överblick. Allt har bara rullat på, det är extremt smidigt”, säger Sandra.

Enkelt att starta konto – få betalt inom 24 timmar

Just smidigheten är en stor målsättning för Cool Company, som vill göra livet så enkelt som möjligt för alla egenanställda. För att fakturera skapar man enkelt ett konto med sin mailadress, och fyller i de personuppgifter som behövs för att kunna skicka en faktura och få betalt.

Sedan är kontot redo för att föranmäla uppdrag och skicka fakturan när uppdragen utförts. Inom 24 timmar från att kunden betalat fakturan till Cool Company dyker lönen upp på kontot – skattad och klar!

Frihet och smidighet i ett. Läs mer om vad Cool Company kan göra för dig!

Läs fler artiklar
LÄS MER