Modekedjan Pagelle i rekonstruktion – kan inte betala skulderna

Pagellee-handelbutiksdöd

Butikskedjan Pagelle tvingas stänga flera butiker.

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Den svenska modekedjan Pagelle ansöker om rekonstruktion.

Retailbranschen har det tufft just nu och Breakit rapporterar nästa varje vecka om bolag som går igenom rekonstruktion eller i konkurs. Venue retail group, som bland annat äger kedjorna Rizzo, Morris och Accent, underklädeskedjan Twilfit och Teknikmagasinet är bara några exempel från de senaste månaderna.

Den växande e-handeln har minskat antalet besökare i fysiska butiker och många av kedjorna kämpar med den digitala omställningen. 

Nu ansöker Pagelle om rekonstruktion. Modekedjan har funnits sedan 1955, vänder sig till kvinnor över 30 och har butiker i hela landet. Bolagets problem beror bland annat på svagare försäljning i kombination med höga hyror, skriver tidningen Market. 

Just höga hyror är något som flera retailers, däribland H&M:s tidigare vd Karl-Johan Persson och Kicks vd Freddy Sobin, har höjt rösterna kring det senaste året. 

Kan inte betala sina skulder

I ansökan om rekonstruktion, som inkom till Örebro tingsrätt den 20 januari, framgår det att försäljningsresultatet för 2019 inte målet. Bolaget kan, på grund av den skrala kassan, inte betala sina skulder.

“Det som märks och syns mest är att ett antal butiker kommer att stängas", säger konkursförvaltaren Rolf Eriksson, advokat vid advokatbyrån Eriksson & Bengtsson till 

Bolaget kommer också att dra ner på administrativa funktioner som marknad och ekonomi.

Den 11 februari hålls ett borgenärssammanträde då fordringsägare har en möjlighet att yttra sig om framtiden för bolaget.

Rolf Eriksson ser trots utvecklingen positivt på bolagets framtid.

“Vi ser vi hyggliga möjligheter att leva vidare som butikskedja och tittar även på möjlighet att öppna nya butiker i rätt lägen”, säger han till Market. 

Pagelle omsatte 63,5 miljoner kronor 2018 och gjorde en förlust på 797.000 kronor.

Läs mer