Efter dealen med Universal – nu lyfter Ljung bladet från munnen

Breakit - Efter dealen med Universal – nu lyfter Ljung bladet från munnen

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Soundcloud-grundaren Alexander Ljung kommenterar nu den senaste veckans turer kring musiktjänsten.

Tidigare i veckan kunde vi berätta att Soundcloud efter mycket om och men lyckats komma överens med Universal Music om rättigheterna till deras musikkatalog. Det innebär att Soundcloud framöver kommer ha musikrättigheterna till flera av världens största artister och svenska stjärnor som Abba och Avicii – men också att de måste börja betala skivbolagen.

De svenska grundarna Alexander Ljung och Eric Wahlforss har hittills valt att inte kommentera turerna kring skivbolagsavtalen – förrän nu.

I en intervju med Techcrunch berättar Alexander Ljung varför det har tagit sådan tid att få avtalen på plats.

”Om du tittar på Soundcloud så är det egentligen första gången som någon försöker sig på detta i denna skala. Vi har över 100 miljoner låtar på plattformen och spelar över 10 miljoner artister varje månad. Vi försöker verkligen skapa en plattform som uppmuntrar all form av kreativitet, vilket är någonting som knappt har existerat tidigare. Det finns ingen självklar licens-lösning för det här. Vi har fått arbeta med hela musikindustrin för att skapa någonting som inte existerat tidigare, och det tar tid”, säger han till sajten.

Bolaget har i och med Universal Music-dealen slutit avtal med två av de tre skivbolagsjättarna. Musikförlagen och indie-skivbolagen har redan ingått samarbeten med plattformen, vilket innebär att det nu endast återstår ett avtal med Sony Music.

”Det finns ingen tidsplan för när det kommer att ske”, säger Alexander Ljung, som däremot avslöjar att en prenumerationsform kommer att släppas senare i år.

Enligt Soundcloud har sajten 175 miljoner aktiva användare. Plattformen fungerar som så att användarna, i likhet med Youtube, själva kan ladda upp egna musikfiler och mixningar.

Soundcloud har hittills lyckats dra in en miljard kronor i finansiering. 

Läs fler artiklar
LÄS MER